Info

Sărăcia ne-a aruncat în ridicol! Lanțurile de hypermarket-uri au pus alarme anti-furt pe cașcaval

reddit.com
FOTO: REDDIT.COM

Prețul traiului a crescut atât de mult în ultima perioadă încât anumite supermarketuri au pus alarme antifurt pe produsele din lactate, exact cum se întâmplă și cu produsele de lux, aparent și cașcavalul a intrat în această categorie.

Industria lactatelor nu este singurul sector alimentar care se confruntă cu creșteri de prețuri uriașe, consumatorii sunt nevoiți astfel, să plătească sume consistente pentru produsele dorite.

Clienții sunt nevoiți să plătească și cu 10 lei în plus pentru achiziționarea anumitor produse, de exemplu telemeaua de capră s-a scumpit în doar 30 de zile cu aproape 10 lei, iar prețul celei din lapte de vacă s-a majorat cu patru lei.

Fermierii nu mai au ce să-și hrănească animalele

Nu doar consumatorii produselor din lactate sunt nemulțumiți de această situație ci și fermierii care sunt nevoiți în aceste condiții să-și ducă animalele la abator, potrivit crescătorilor de bovine sunt sacrificate zilnic peste 8000 de capete.

La nivel european această situație este întâlnită și în state precum Grecia, unde fermierii se plâng că nu au de unde să le asigure hrana animalelor și preferă să le sacrifice pentru carne. Un alt stat care se confruntă cu o explozie a prețurilor este Ungaria, în ultimul an prețurile produselor alimentare au fost majorate cu 40%.

În blocul comunitar european, producția de lapte de vacă a fost anul trecut de 331 de mii de tone, mai puțin cu 15000 de tone față de producția înregistrată în 2021. De asemenea, numărul producătorilor a scăzut de la 2160 înregistrat anul trecut la 1900.

În decursul a 12 luni, prețul laptelui s-a majorat cu 11%, cel al iaurtului cu 7%, iar brânzeturile s-au scumpit cu 15-19%. Specialiștii atrăgeau atenția încă din luna septembrie că prețul cașcavalului va ajunge la 100 de lei.

De ce au crescut prețurile produselor din lactate

Istvan Varga, fondator al companiei Manufactura de Brânză, a explicat în luna septembrie pentru zf.ro motivele care stau la baza creșterii prețului pentru cașcaval.

„Pentru un kilogram de brânză folosim 10-11 litri de lapte, dar eu nu cumpăr lapte, ci îl produc ferma proprie, însă am producţie de lapte scăzută comparativ cu o fermă industrială, pentru că nu am voie să folosesc orice tip de furaje pentru brânza maturată. Brânza noastră porneşte de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună. Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu”

Tot în aceeași lună ministrul Agriculturii Petre Daea, aflat la ședința Consiliului de Miniștri de la Bruxelles a explicat faptul că:

„Este pentru prima dată în urma acestui cuplaj politic şi aderării noastre la Uniunea Europeană, când cunoaştem pe o perioadă de timp, care înseamnă predictibilitate pe o perioadă de 7 ani de zile, ce forme de sprijin au fermierii, în aşa fel încât ei se cunoască care sunt elementele ce compun efortul propriu privind realizarea culturilor şi, evident, care este sprijinul dat de Guvern prin actele normative pe care noi le lansăm în direcţia asigurării producţiei necesare, iar preţurile să fie la un nivel convenabil”, potrivit ziare.com.