Infofinanciar > Lumea la zi > Sărăcesc bogații. Numărul acestora este în scădere
Lumea la zi

Sărăcesc bogații. Numărul acestora este în scădere

bani dolarul american sursă foto: economedia.ro
Sursa foto: arhiva companiei

În 2022, numărul total de persoane ultra-bogate, la nivelul întregii planete, era de 395.070, conform raportului World Ultra Wealth 2023 realizat de Altrata. Potrivit acestora, numărul este în scădere. Comparativ cu anul anterior, în 2022 au fost cu 5,4% mai puține persoane ultra-bogate. Este prima scădere care s-a înregistrat din 2018 până în prezent.

După maximele record din ultimii ani, averea netă adunată a acestora s-a micșorat, de asemenea, cu 5,5%. Valoarea finală la care s-a ajuns a fost la 45,4 trilioane de dolari.

Regiunile bogate

Pe primul loc în rândul celor mai bogate regiuni se găsește America de Nord. Numărul persoanelor ultra-bogate de aici este de  142.990. Pe locul doi în rândul persoanelor ultra-bogate se situează Asia, cu 108.370 de oameni. Al treilea loc îi revine Europei, cu 100.850 de persoane.

După cum arată datele, în Asia, populația ultra bogată a scăzut cu 10,9% în anul 2022. Aceasta este regiunea cu cea mai însemnată scădere, de la an la an, dintre toate. Așa cum specifică analiștii, printre motive se regăsește impactul politicilor stricte ale Chinei privind Covidul. De asemenea, și războiul dintre Rusia și Ucraina a avut efecte negative asupra exporturilor și a consumului.

În urma conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, lanțurile de aprovizionare regionale au fost afectate. Totodată și piețele cu o însemnătate tehnologică, precum Coreea de Sud și Taiwan au avut de suferit. Și în Europa s-a înregistrat o scădere considerabilă a numărului de persoane ultra-bogate. Numărul total al acestora a ajuns la 100.850, cu 7,1% mai puține, informează economedia.ro

Cei mai bogați Români

În România, în vârful topului cu cei mai bogați oameni se află Ion Țiriac. Averea acestuia este estimată la aproape 2 miliarde de dolari. La nivel mondial, fostul tenismen în vârstă de 84 de ani, ocupă locul 1516. Principalele domenii în care acesta activează sunt sectorul financiar și asigurările, auto, imobiliare, dar și sport. Este știut faptul că acesta a avut o carieră în tenis și că a participat la 3 finale de Cupa Davis.

Al doilea loc în topul celor mai bogați oameni este ocupat de Dragoș Pavăl. Averea acestuia este estimată la 1,7 miliarde de dolari. La nivel mondial, locul ocupat de el este 1725. Este co-fondatorul companiei Dedeman, care este cel mai mare lanț de magazine fizice din România. Specificul acestora este bricolajul.

Pe locul trei se regăsește Daniel Dines. Averea acestuia este estimată la 1,6 miliarde de dolari. Acesta este omul care în 2022 a ocupat primul loc în rândul celor mai bogate persoane din România. Domeniul în care activează este tehnologic. Este co-fondator al companiei UiPath, prima firmă din țara noastră care a fost listată pe Bursa de la New York, informează startupcafe.ro