Infofinanciar > Lumea la zi > Săptămână decisivă pentru Boris Johnson! Riscă să fie demis de Parlamentul după scandalul petrecerilor
Lumea la zi

Săptămână decisivă pentru Boris Johnson! Riscă să fie demis de Parlamentul după scandalul petrecerilor

boris johnson
Sursa - nytimes.com

Parlamentarii britanici vor fi astăzi la Westminster, în contextul în care încă mai există speculații în ceea ce privește un posibilt vot de încredere asupra conducerii lui Boris Johnson.

Potrivit celor de la BBC, unii parlamentari conservatori au spus că un astfel de scrutin poate să fie declanșat în această săptămână, în timp ce Johnson se confruntă, în continuare, cu apeluri la demisie cauzate de partidele de blocare.

Duminică, mai mulți miniștrii l-au susținut în public pe premierul britanic. Printre aceștia s-a aflat și Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, care a spus că Boris Johnson nu va pierde niciun vot de încredere în rândurile propriilor parlamentari.

Lucrurile sunt împărțite în ceea ce îl privește pe Boris Johnson. De pildă, Grant Shapps și Paul Scully sunt de părere că, în cazul în care un vot de încredere va avea loc, Boris Johnson îl va înfrunta. Pe de altă parte, un deputat conservator spune că : „Ori scăpăm de el, ori electoratul va scăpa de noi”.

Ce condiții trebuie îndeplinite ca un scrutin de conducere să aibă loc

Potrivit regulilor din Partidul Conservator, pentru ca un scrutin de conducere să se întâmple, 15% din partidul parlamentar, 54 de parlamentari în cazul de față, trebuie să trimită scrisoricătre președintele Comitetului 1922 din Camera Deputaților. În cadrul  acestei scrisori trebuie precizat faptul că autorii lor nu îl mai susțin pe premier.

La acest moment, nu se cunoaște numărul deputaților care au trimis scrisori către actualul președinte, Sir Graham Brady. Cauza acestui lucru este faptul că președintele este extrem de discret.

În cazul în care se realizează un astfel de vot, majoritatea parlamentarilor trebuie să voteze contra liderului lor. Mai precis, parlamentarii rebeli trebuie să obțină 180 de voturi în total ca să reușească să îș înlăture pe Boris Johnson.

Boris Johnson nu se confruntă doar posibilitatea unui vot de încredere, dar și cu viitoare „evaluări” electorale. Prima este în cadrul circumscripției electorale din West Yorkshire pentru a-l înlocui pe Imran Ahmad Khan, fiind arestat pentru că a agresat sexual un adolescent. A doua este reprezentată de „scaunul sigur Tiverton și Honiton”, după ce Neil Parish a demisionat. Această acțiune vine după ce Parish a recunoscut că s-a uitat la conținut pornografic de două ori în Camera Comunelor.

Cu ce se mai confruntă Boris Johnson

Presiunea asupra lui Johnson pentru a demisiona s-a mărit de când au apărut acuzații care vizează petrecerile de la Downing Street în timp ce restricțiile pandemice erau în vigoare.

De asemenea, premierul Marii Britanii  se confruntă și cu o anchetă parlamentară care vrea să stabilească dacă i-a indus în eroare pe deputați atunci când a declarat în Camera Comunelor că regulile de prevenție au fost mereu respectate în Downing Street și că astfel de petreceri nu au avut loc.

Paul Scully nu crede că Boris Johnson ar fi indus în mod intenționat parlamentarii în eroare, dar totuși are o frustrare: „Ar fi trebuit să fie de fapt rezolvată înainte de Crăciun. Acesta a fost unul dintre lucrurile pe care le regret, faptul că s-a prelungit atât de mult”.