Infofinanciar > Info > Ce șanse are Iohannis la șefia NATO. Biden îl preferă pe premierul olandez
Info

Ce șanse are Iohannis la șefia NATO. Biden îl preferă pe premierul olandez

iohannis (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: Dreamstime

Conform presei americane, președintele Klaus Iohannis ar putea fi un posibil candidat la funcția de secretar general NATO. Observatorii susțin însă că anunțul candidaturii, neconfirmat oficial încă, ar putea fi doar o tatonare din partea României.

Klaus Iohannis are șanse mici să devină noul secretar general alianței transatlantice. Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania îl susțin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte la șefia NATO. Acesta este cotat ca principalul favorit în preluarea ștafetei de la Jens Stoltenberg.

Informația aprărută recent în presa americană privind candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO a declanşat un val de scenarii privind şansele acestuia. Candidatura președintelui nu a fost însă confirmată oficial nici de Președinție și nici de Guvern. Observatorii consideră că, în acest context, este vorba mai mult de o tatonare a terenului decât de o intenție concretă.

Succesorul lui Stoltenberg, atunci când acesta va demisiona în octombrie, va prelua funcția într-un moment crucial. El va avea sarcina de a menține la cote înalte sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva Rusiei. Pe de altă parte, va trebui să evite orice escaladare care ar atrage alianța direct într-un război cu Moscova.

Americanii și-au stabilit favoritul

Există speculații asupra posibilei susțineri a lui Klaus Iohannis de către aliații din rândul țărilor estice. Este vorba de Bulgaria, Ungaria și, posibil, Turcia, dar s-ar putea adăuga și alte state.

Cert este însă că Statele Unite, principalul factor de putere din alianță, și-au stabilit deja favoritul – premierul olandez Mark Rutte.

„Președintele Joe Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO. Premierul Rutte are o înțelegere profundă a importanței alianței. Este un lider și un comunicator înnăscut. Iar conducerea sa ar servi bine Alianței în acest moment critic”, a declarat recent un oficial american.

În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, următorul șef al NATO ar putea avea de-a face cu un al doilea mandat al lui Donald Trump. Fostul președinte SUA a atras critici acerbe din partea oficialilor occidentali la începutul acestei luni. Acestea au fost generat de declarațiile lui Trump referitor la angajamentul său de a apăra aliații NATO dacă va fi reales.

Iohannis, o candidatură legitimă

Liderii NATO sunt numiți prin consens. Aceasta înseamnă că toți membrii trebuie să fie de acord cu o decizie finală. Alianța are în prezent 31 de membri, iar Suedia este pe cale să se alăture în curând.

Diplomații spun că Rutte este singurul candidat oficial pentru acest post în competiția din culise. Asta deși și numele președintelui român Klaus Iohannis a fost menționat în discuții informale recente.

„Intrarea în competiție este legitimă din partea reprezentantului unui stat care, practic, apără spațiul euroatlantic. Ceea ce se întâmplă la frontiera Alianței Nord Atlantice are repercusiuni în legătură cu întreg spațiul.“, a declarat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, citat de tvrinfo.

Dar, cu sprijinul Washingtonului – puterea predominantă a alianței – și al celor trei mari națiuni europene și al altor aproximativ 16 membri NATO, potrivit diplomaților, Rutte se află într-o poziție de comandă și orice rival ar avea de dus o luptă dificilă.