Infofinanciar > Educație financiară > Salariul ne-a crescut. Care e motivul pentru care nu ne ajung banii
Educație financiară

Salariul ne-a crescut. Care e motivul pentru care nu ne ajung banii

tinerii si finantele
Credit imagine: infofinanciar.ro

Institutul Național de Statistică a anunțat că, în luna martie, câştigul salarial mediu brut a fost 6401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie. Net asta înseamnă că salarium mediu a fost 3937 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 216 lei.

De asemenea, comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,0%).

I-a păpat inflația

Buni și ăia 200, numai că, în aprilie, a fost înregistrată o inflație de 13,8%, așa că bănuții în plus s-au dus pe pustii. Astfel, indicele câştigului salarial real a fost 100,8% ȋn luna martie  față de luna martie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 103,8% ȋn luna martie față de luna februarie.

INS ne spune că, în luna martie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Date esențiale

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net au fost:

  • cu 55,4% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor;
  • între 12,0% și 19,0% ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, intermedieri financiare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice;
  • între 7,5% și 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate.
  • între 6,0% și 7,0% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută.

Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) (-3,6%), respectiv în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-0,1%).