Infofinanciar > Info > Salariul minim pe economie ajunge la 1.000 de euro în România! Veniturile ar putea crește masiv de anul viitor
Info

Salariul minim pe economie ajunge la 1.000 de euro în România! Veniturile ar putea crește masiv de anul viitor

Salariu Sursa foto Spynews.ro
Sursa foto: Spynews.ro

Senatorul PSD Ștefan Radu Oprea a tranmis faptul că a primit avizul pozitiv în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului pentru poziția de ministru al Economiei și Turismului. Întrebat despre creșterea propusă, social-democratul a răspuns că PSD susține creșterea salariului minim la 500 de euro net în 2024 și la 1.000 de euro net în 2025. 

„Aşa cum a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, salariul minim 500 de euro în perioada imediat următoare salariul trebuie să ajungă la 1.000 euro. Să ştiţi că este posibil. Până la începutul anului 2025, în anul 2024 lucrurile acestea pot fi făcute. Au fost discuţii numeroase referitoare la salariul minim pe economie. Noi susţinem ca PSD creşterea acestuia, nu doar pentru faptul că există o directivă europeană în acest sens, ceea ce a arătat că într-adevăr am avut dreptate atunci când am susţinut creşterea salariului minim pe economie.  

Atunci când am făcut acest lucru, în ciuda discuţiilor la nivel ideologic dacă vreţi a celor de dreapta că aceasta va ruina întreprinderile mici şi mijlocii din România şi că va fi un lanţ imens de falimente, experienţa, lucrul practic, a arătat că într-adevăr creşterea salariului minim este o soluţie pentru a putea ţine în ţară forţa de lucru calificată. Lucrul acesta îl ştiu foarte bine şi antreprenorii din România”, a declarat Ştefan Radu Oprea, miercuri la Parlament, întrebat care ar trebui să fie salariul minim decent în România zilelor 2023. 

Salariul minim pe economie se va dubla în următorii doi ani 

Social-democratul a spus ,atunci când a fost întrebat dacă salariul minim ar putea ajunge la 500 de euro net în 2024 și la 1.000 de euro net în 2025, că „Pot fi acestea, dar cu certitudine sunt alte ministere care au în coordonare aceste cifre şi sigur că economia, pe baza studiilor şi analizelor pe care le vom face, aici cred că am fost într-o precaritate în ultima perioadă, neavând analize suficient de bune. În minister mă voi strădui să avem un astfel de departament de analiză”. 

Senatorul PSD a declarat, miercuri, la audierile din comisie, că, deși un buget de 6 miliarde de dolari pentru vouchere de vacanță este semnificativ, trebuie luat în calcul și potențialul de câștig din acest pachet de asistență. 

Un alt subiect adus în discuție a fost cel al „patriotismului economic” de care a vorbit șeful social-democraților, Marcel Ciolacu. El a explicat că acesta include „a produce mai mult aici, în țară, pentru că există această posibilitate și depinde foarte mult de voința politică”. 

În plus, el a declarat că toate întreprinderile din subordinea Ministerului Economiei au bugete de investiții și încă nu este clar de ce nu s-au făcut investiții în anumite întreprinderi. 

Nu este prima veste despre majorări în 2024 

La începutul anului 2023, oficialii anunțat ca salariu minim pe economie se va majora până la 3.800 de lei, față de suma de 3.000 de lei, la cât se situează în acest moment salariul minim brut. Din aceasta suma, un angajat rămâne lunar în buzunar doar cu 1.898 de lei. 

Diferența de 1.100 se reține direct la angajator, de unde urmează să fie virată către bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale, care achită pentru pensii, alocații, asigurarea de sănătate și contribuția pentru viitoarea pensie. 

Potrivit noilor reglementări europene, salariul minim va crește la 3.800 de lei începând cu ianuarie 2019. UE își propune să creeze un „salariu minim european”, dar acesta nu va fi același peste tot. 

Salariile medii din fiecare țară vor fi folosite pentru a determina salariul minim european. Acesta va fi stabilit la 50% din salariul mediu național de 7.600 de lei preconizat pentru 2024. Ca urmare, impozitele ar urma să crească la 1 550 de lei, în timp ce salariul net ar urma să crească la 2 250 de lei, potrivit News.ro.