Infofinanciar > Info > Schimbări în sectorul bancar. BNR cere desecretizarea salariilor bancherilor și raportul băncilor europene
Info

Schimbări în sectorul bancar. BNR cere desecretizarea salariilor bancherilor și raportul băncilor europene

Banca Națională a României
sursă foto: Curs de Guvernare

Ordinul nr. 4/2023 privind activitatea bancară, publicat în Monitorul Oficial la data de 18 mai, aduce în România măsura desecretizării salariilor bancherilor. Acest ordin implementează în legislația națională ghidul emis de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) în iunie 2022. Conform noilor reglementări, băncile care vor raporta salariile angajaților lor la Banca Națională a României (BNR) trebuie să dețină cel puțin 60% din totalul activelor sistemului bancar românesc.

Conform Ordinului nr. 4/2023 al BNR, instituțiile de credit vor trebui să raporteze remunerarea angajaților și diferențele de remunerare între femei și bărbați. „BNR se aliniază la cele mai recente tendințe europene în materie de remunerare și de gen şi a diferențelor de remunerare, solicitând băncilor din România să furnizeze aceste informații Băncii Centrale”, precizează o alertă emisă de Deloitte România.

Diferențele de gen

Prima raportare pentru remunerarea globală a angajaților va avea loc la sfârșitul lunii august, în timp ce raportarea diferențelor de gen va fi efectuată pentru prima dată în luna iunie a anului viitor. Aceste măsuri sunt în conformitate cu Ghidul ABE 06/2022 și au ca scop monitorizarea și transparența în ceea ce privește remunerarea în sectorul bancar, precum și identificarea și gestionarea eventualelor diferențe de remunerare între femei și bărbați.

BNR stabilește un grup select de bănci care vor participa la procesul de raportare, având în vedere criteriile specifice, și le comunică această decizie până la data de 30 aprilie a anului următor. Primul termen limită pentru transmiterea rapoartelor privind remunerarea personalului către BNR este 31 august 2023, referitor la remunerația acordată personalului pentru anul 2022. De asemenea, primul raport privind diferențele de remunerare între femei și bărbați trebuie să fie trimis către BNR până la data de 15 iunie 2024, cu privire la datele aferente anului 2023.

Băncile UE vor da raportul BNR

BNR va selecta instituțiile de credit participante în exercițiul de raportare la nivel consolidat. În acest sens, băncile-mamă din Uniunea Europeană, care sunt prezente în România, vor furniza informații privind remunerarea pentru toate sucursalele aflate în cadrul consolidării prudențiale, inclusiv sucursalele din alte state membre ale UE și țări terțe.

BNR va selecta instituțiile de credit care vor participa la exercițiul de raportare a remunerațiilor, asigurând acoperirea a cel puțin 60% din volumul total de active al sectorului bancar românesc. În ceea ce privește raportarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, BNR va selecta doar instituțiile care nu se încadrează în categoria instituțiilor mici și cu grad redus de complexitate, conform prevederilor articolului 4 alineatul (1), paragraful 145 din Regulamentul UE 575/2013. Pentru a fi selectată în acest scop, instituția trebuie să aibă cel puțin 50 de angajați, potrivit Economica.