Infofinanciar > Info > Salariul minim pe economie va crește! Se va schimba și formula de calcul
Info

Salariul minim pe economie va crește! Se va schimba și formula de calcul

PSD își propune implementarea salariu minim european în România
Sursa foto: Arhiva companiei

Salariul minim se va modificat după o nouă formulă de calcul. Documentul va fi prezentat joi, în ședințe de Guvern. Se va discuta și despre creșterea salariului minim pe economie. Acesta ar putea să crească la 3.700 de lei.

Potrivit noii formule de calcul, salariul minim va avea în vedere rata inflației și productivitatea muncii. Această schimbare are rolul de a ajusta eficient salariul minim la condițiile economice din prezent. Pe de altă parte, sindicatele avertizează că formula se bazează doar pe prognoze.

Veste bună pentru milioane de români

Documentul va fi discutat joi, în ședința de Guvern, unde vor participa premierul Marcel Ciolacu, patronatele și sindicatele. În cadrul ședinței se va discuta majorarea salariului minim pe economie. Salariul minim ar putea să crească la 3.700 de lei. Acest lucru s-ar putea întâmpla fie în iulie, fie în septembrie.

Cu toate acestea, patronatele sunt îngrijorate de aceste schimbări. În contextul în care facilitatea fiscală de 200 de lei ar putea fi scoasă, ei nu au certitudinea că pot susține aceste majorări.

Discuțiile de mâine sunt esențiale pentru a stabili o direcție clară în ceea ce privește viitorul salariului minim pe economie.

Salariul minim european

Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 stabilește modul de clacul orientativ cu 50% din salariul mediu brut.

”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, prevede documentul.

PSD indică faptul că majorarea salariului minim anunțată pentru data de 1 iulie 2024 ”va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană”.

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut ar putea crește până la 4.120 pe lună.

Liderul BNS: Vrem să știm ce putem cumpăra cu salariul minim

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a făcut câteva sugestii pentru această formulă de calcul a salariului minim.

„Am sesizat în primul rând că toate elementele se bazează pe prognoze și s-a dovedit că din păcate există mari vulnerabilități pe prognoze și indicatorii care sunt anunțați la prognoza din toamnă, după 4-5 luni constatăm că sunt complet aiurea.

Le-am spus că dacă vor să rămână pe indicatori prognozați, va trebui ca periodic sau după închiderea anilor bugetari, când avem lucrurile în clar, atunci când reintroducem în formula de calcul predicțiile pentru următorul an de zile, să venim și cu corecțiile, pentru că de regula predicțiile nu se prea adeveresc”, a transmis Dumitru Costin, potrivit RomâniaTV.net