Infofinanciar > Lumea la zi > Salariul lui Emmanuel Macron a stârnit indignare în Franța! Cât câștigă Iohannis
Lumea la zi

Salariul lui Emmanuel Macron a stârnit indignare în Franța! Cât câștigă Iohannis

Emmanuel Macron
sursa foto: arhiva companiei

În Franța, un scandal de amploare a izbucnit după ce președintele Emmanuel Macron și-a făcut public venitul lunar. Liderul de la Palatul Elysee încasează peste 14.500 de euro net pe lună. Această sumă depășește de șase ori salariul mediu din țară. Această dezvăluire a provocat o reacție puternică de indignare, mai ales în contextul în care șomajul în Franța este în creștere.

Informația despre venitul președintelui francez a fost adusă la lumină pentru prima dată de presa locală. Documentul care prezintă venitul lunar al lui Macron a fost făcut public la solicitarea unui jurnalist. Documentul  arată că liderul francez a încasat suma menționată în luna decembrie 2023 și ianuarie 2024.

Această sumă exorbitantă în comparație cu veniturile medii ale cetățenilor francezi a provocat un val de critici și nemulțumiri. Potrivit datelor, venitul mediu în Franța se situează între 3.000 și 3.500 de euro lunar.

Conform publicației Bloomberg, în timpul primului său mandat, Macron a înregistrat venituri totale de aproximativ 1 milion de euro. Cu toate acestea, chiar dacă informații despre veniturile lunare ale președintelui francez au fost disponibile pentru cetățeni, documentul oficial nu fusese prezentat public până în prezent, scrie Antena3.

În anul 2020, o cerere pentru publicarea acestor date a fost depusă de Lucie Sponchiado, cercetător la Observatorul de Etică Publică, dar a fost respinsă ulterior.

Ce salariu are Klaus Iohannis

Salariul președintelui României, Klaus Iohannis, în anul 2023 a fost estimat la 60.142 de euro brut pe an. Chiar dacă această sumă pare însemnată în comparație cu veniturile majorității românilor, ea reprezintă de fapt 3,20 ori salariul mediu din țară. Astfel, salariul orar brut al președintelui se ridică la aproximativ 31,49 de euro. Cu alte cuvinte, președintele României încasează lunar un salariu net de aproximativ 14.500 de lei.

Conform analiștilor, țările precum Slovenia, Ucraina și Serbia au președinți cu venituri mai modeste în comparație cu ceilalți lideri europeni. În medie, șefii de stat din Europa își câștigă veniturile de patru ori mai mari decât salariile medii ale contribuabililor lor. Veniturile se ridică la aproximativ 49,62 de euro pe oră. În contrast, Bulgaria, Slovacia și Irlanda se numără printre țările care își plătesc președinții cel mai bine, raportat la salariile medii pe țară, potrivit Ziare.com.