Infofinanciar > Info > Salariu sau pensie? Românii sunt obligați să aleagă, însă există și excepții
Info

Salariu sau pensie? Românii sunt obligați să aleagă, însă există și excepții

capital.ro
sursa foto: capital.ro

Guvernul condus de Nicolae Ciucă are în plan interzicerea posibilității de a încasa simultan pensie și salariu, pentru salariații angajați în cadrul companiilor de stat. În acest fel, se planifică o economisire a unei sume de atinge pragul de 1,7 miliarde de lei, anual.

O lege de acest fel, ce viza pensionarii care ocupă poziția de salariați la stat a fost votată și în legislatura trecută, însă nu a ajuns să fie implementată. Astfel, proiectul înaintat de Raluca Turcan, ministrul Muncii din partea PNL, din perioada de guvernare a lui Ludovic Orban a rămas doar la stagiul de inițiativă.

Care parte a cetățenilor este vizată de noua lege

Inițiativa legislativă interzice cumulul de pensie-salariu, și în cazul în care este aprobată, urmează să se aplice doar angajaților ce activează în instituțiile publice.

Proiectul de lege înaintat de Turcan prevede însă și excepții, precum persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitare publică și pentru cei a căror durata a mandatului este prevăzută de Constituție.

Astfel, persoanele ferite de această lege ar urma să fie guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Nicolae Ciucă și judecătorii Curții Constituționale. Aceștia nu vor fi obligați de către noua lege să aleagă între pensie și salariu.

Proiectul de lege mai prevede și înghețări de angajări la stat, bine înțeles, cu anumite excepții. O categorie care ar urmă să se situeze pe lista de excepții sunt ambulanțierii, unde și în trecut au existat probleme de personal. Derogări au existat în trecut și pentru domenii precum Sănătate, Educație dar și Apărare și Ordine Publică.

O altă variantă a legii

Un alt model de lege care ar putea fi aplicat este interzicerea cumulului de pensie cu salariul primit de la o instituție de stat pentru „tinerii pensionari”. Aceștia sunt cei care au ieșit la pensie, profitând de legi speciale, și care mai apoi și-au asigurat un loc de muncă plătit de stat.

Referitorul la proiectul de lege înaintat către vot la Senat, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că „Este o sfidare să-i vedem pe acei tineri pensionari reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetăţenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-şi câştiga cuvenita pensie. Solicit deci o curăţenie generală în cheltuielile publice. Nu tăiem nimic de la investiţii! Dar trebuie să reducem drastic risipa!”.

Ciolacu a mai adăugat acestei declarații că Guvernul trebuie să fie alături de cetățeni în aceste momente grele din punct de vedere financiar. ”Este profund inechitabil ca atunci când cetăţenii se confruntă cu greutăţi şi cu scăderea puterii de cumpărare, cheltuielile statului să se extindă fără măsură”.

Subiectul referitor la cumulul pensiei cu salariul primit de la stat a fost discutat de multe ori în spațiul public, și aparent s-ar încerca găsirea unei soluții care să respecte toate prevederile legale, potrivit România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.