Infofinanciar > Info > Salariile românilor au rămas în urmă!Se câștigă la noi în cinci ore cât alții într-una
Info

Salariile românilor au rămas în urmă!Se câștigă la noi în cinci ore cât alții într-una

salarii romani, sursa foto: playtech.ro.
Sursa foto: playtech.ro.

Deși obligațiile și cheltuielile cresc, veniturile românilor sunt cu mult în urmă. În cinci ore putem câștiga aceeași sumă de bani ca un luxemburghez într-o singură oră. În ceea ce privește salariile, ne situăm, de fapt, aproape pe ultimul loc în Europa. Nu putem fi învinși decât de bulgari, la acest capitol. Însă ar trebui să lăsăm cifrele exacte să vorbească.

Salariile la nivel european

Astfel, Luxemburgul are cea mai bine plătită forță de muncă, conform unui studiu Eurostat. Acolo, o oră de muncă este plătită, în medie, cu aproximativ 51 de euro. Cu toate acestea, în România se primește aproximativ 10 euro pentru aceeași oră. Doar bulgarii câștigă chiar mai puțini bani. Iată cât îi costă o oră de muncă pe vecinii noștri: puțin mai mult de 8 euro.

Danemarca o duce, de asemenea, destul de bine. Acolo, angajații câștigă aproximativ 47 de euro pe oră. Salariul mediu pe oră al belgienilor este de 43 de euro. Sectorul construcțiilor este cel mai prost plătit din Uniunea Europeană, cu o medie de 27 de euro pe oră. Cu aproape 30 de euro, salariul mediu pe oră în sectorul serviciilor este puțin mai mare, potrivit informațiilor furnizate de observatornews.ro.

Salariile românilor ajung mai devreme de Paște

Mai mulți români vor începe să fie plătiți mai devreme, în aprilie. Profesorii și alți angajați ai Ministerului Educației vor începe să își primească salariile din 11 aprilie, cu trei zile mai devreme decât de obicei, potrivit unei directive obținute de Edupedu.ro de la ministrul Finanțelor.

Nu numai atât, dar câteva dintre organizații au decis să își plătească personalul mai devreme în această lună. În interesul de a evita ca data plății să cadă pe 14 aprilie, care este Vinerea Mare, s-a luat această măsură de precauție. Mai exact, este vorba despre numărul de ordine 1.247 din 28 martie 2023, care are ca scop crearea unor măsuri pentru plata salariilor aferente lunii martie 2023, dar care nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial (MO).

Joburile ce se afă în pericol

Potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului de Finanțe, aproape 295.000 de locuri de muncă sunt în pericol. În special, în ianuarie 2023 vor fi 294.930 de lucrători în Ministerul Educației. În conformitate cu Ordinul Ministerului de Finanțe nr. 86 din 2005, care servește drept temei juridic pentru reglementarea datelor din luna în care se efectuează plățile pentru angajații bugetari, personalul din educație primește de obicei salariile pe data de 14 a lunii.

Calendarul pentru anul universitar 2022-2023 indică faptul că a cincea zi a vacanței de Paște cade pe 11 aprilie. Paștele ortodox este sărbătorit în acest an pe 16 aprilie, iar cel de-al cincilea și ultimul modul al anului universitar începe pe 19 aprilie, când elevii și profesorii se întorc la clasă.

De asemenea, Academia Română va face plata pentru angajații instituției pe 11 aprilie, potrivit anexei la ordin. În ordin sunt incluse și Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), precum și următoarele organizații: Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). S-a anunțat că plățile ar urma să fie făcute pe 12 aprilie, conform antena3.ro.