Infofinanciar > Info > Salariile la control! Coaliția de Guvernare redeschide subiectul impozitării progresive
Info

Salariile la control! Coaliția de Guvernare redeschide subiectul impozitării progresive

Taxe și impozit. sursa foto: playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Ministrul de Finanțe i-a luat în vizor pe angajații care obțin drepturi salariale mai mari decât cel al primului om în stat. Oficialii ministerului analizează dacă se impune măsură impozitării progresivă, ultimul cuvânt în această chestiune îl vor avea judecătorii Curții Constituțională.

La finalul zilei de ieri liderii din Coaliția de guvernare au discutat într-o manieră generală propunerea ca lefurile care depășesc salariul Președintelui României să fie impozitate progresiv. Ministerul Finanțelor va iniția o analiză în urma căreia se va stabili dacă aplicarea supra-impozitării salariilor care depășesc venitul lunar al Președintelui se poate aplica doar în sectorul bugetar sau și în cel privat.

Impozit pe venit majorat pentru angajații cu salarii mari

Principala temere a oficialilor îl constituie controlul de constituționalitate. Anumite surse politice citate de Antena 3 precizează că ministerul Finanțelor are la dispoziție o săptămână pentru a întocmi o analiză sustenabilă pentru această chestiune. Însă, principala preocupare a partidelor de guvernământ o constituie ordonanța de austeritate. În ședința de luni seara a fost stabilit faptul că nu vor exista tăieri salariale, însă angajările la stat vor fi suspendate.

Premierul Nicolae Ciucă ar fi solicitat ca noua lege a salarizării să nu permită creșteri salariale. Totodată, guvernanții urmăresc reducerea cheltuielilor bugetare cu bunuri și servicii în procent de 10%.

În ceea ce privește cumul pensiilor cu salariu, guvernanții au decis să fenteze procedurile de constituționalitate dat fiind faptul că Ordonanța poate fi atacată  la Curtea Constituțională, prin urmare procedura va fi adoptată prin lege. Aceleași surse citate de Antena 3 au precizat că măsura interzicerii cumului pensiei cu salariu va fi aplicată doar pe componenta pensiei speciale.

Peste 11.000 de angajați la stat au câștigat salarii de peste 14.600 de lei

În luna februarie peste 11.400 de angajați au încasat venituri obținute din salarii de peste 14.600 de lei. Suma cea mai mare a fost încasată de un angajat al ANCOM care a obținut nici mai mult nici mai puțin de 153.420 de lei adică de 10 ori mai mult decât indemnizația președintelui Klaus Iohannis.

De-a lungul timpului, ANCOM a „recompensat” consistent diverse compensații bănești, printre care și încetarea Contractului Individual de Muncă chiar și prin concediere cu sume care au atins pragul de 300.000 de lei ca urmare a unor decizii definitive date de instanță în baza legislației munciii.

În trecut măsura a fost propusă de Partidul Social Democrat care solicita la vremea respectivă aplicarea unui impozit de 40% pentru salariile care depășesc indemnizația Președintelui România.

„Sunt diferențe de abordare (între liberali și social-democrați – n.r.), de exemplu PSD va susține introducerea cotei de impozitare progresive în România pe modelul: cine câștigă mai mult să plătească mai mult, iar cine câștigă mai puțin să plătească mai puțin. Pentru cei care au salariul minim pe economie, în mod normal trebuie să tindem pentru a avea taxe extrem de mici.

În toată Europa civilizată, în toate țările din vestul Europei, Europa occidentală, Europa capitalistă, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie există cota progresivă de impozitare” a declarat deputatul Gabriel Zletea pentru psnesws.ro.