Infofinanciar > Info > Românii pot primi bani de la operatorii de telefonie! Ce presupune noul proiect ANCOM
Info

Românii pot primi bani de la operatorii de telefonie! Ce presupune noul proiect ANCOM

incarcare telefon - sursa foto- useit.ro
sursa foto- useit.ro

ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, promovând concurența și inovarea pe piața comunicațiilor electronice și a serviciilor poștale, gestionarea orientată spre concurență a resurselor limitate (spectrul de frecvențe, resursele de numerotație și resursele tehnice asociate), încurajând investițiile eficiente în infrastructură și promovând conectivitatea ultra-rapidă.

În data de 22 decembrie, ANCOM a transmis un proiect de decizie care prevede mai multe sancțiuni care pot fi încasate de către operatorii de telefonie fixă și mobilă din România. Acestea pot avea forma unor despăgubiri obținute de către beneficiar prin urma unor cereri făcute de aceștia, în contextul în care portarea solicitată sau întreruperea servicilor de comunicații întârzie mai mult de o zi lucrătoare. În același timp, despăgubirile pot fi solicitate și dacă portarea se realizează fără acordul beneficiarilor de abonamente, indiferent de tipul de telefonie în cauză.

Cum a fost stabilită valoarea despăgubirilor?

Despăgubirile vor fi acordate în baza unor cereri, care trebuie depuse de către abonați. Acestea pot veni, conform proiectului de decizie, în două situații:

– portarea s-a realizat după expirarea termenului de o zi lucrătoare de la data convenită pentru portare;

– întreruperea serviciului de comunicații electronice în timpul procesului de portare a depășit o zi lucrătoare.

Totuși, proiectul de decizie al ANCOM transmite că furnizorul de la care pleacă un abonat (furnizor donor) poate acorda despăgubiri și dacă procesul de portare începe fără acordul beneficiarului.

În primul rând, nota de fundamentare ANCOM precizează că valorile despăgubirilor au fost conturate sub mai multe aspecte. În primul rând, a fost vizat efectul util, astfel încât furnizorii de servicii de telefonie să depună la timp toate demersurile pentru a face portările abonaților la timp, pentru a nu apărea inconveniente. Simultan, a fost vorba despre concordanța dintre venitul mediu lunar pentru fiecare tip de categorie de telefonie și perioada zilelor lucrătoare care au avut întârzieri în procesul de portare.

„Astfel, valoarea despăgubirii stabilită pentru o zi reprezintă aproximativ 30% din venitul mediu lunar, la nivelul anului 2021, pentru fiecare categorie de servicii: telefonie mobilă pe bază de abonament (valoare despăgubire: 10 lei/zi), telefonie mobilă pe bază de cartelă preplătită (valoare despăgubire: 5 lei/zi), telefonie fixă (valoare despăgubire: 5 lei/zi).

Păstrând raportul venitului mediu lunar, atât între servicii mobile și servicii fixe, cât și între abonamente și cartele, la fel și despăgubirea/zi stabilită în cazul serviciilor mobile furnizate pe bază de abonamente este dublă față de cea stabilită în cazul cartelelor preplătite și în cazul serviciilor fixe”, transmite nota de fundamentare a proiectului ANCOM, citată de HotNews.

Cum se vor acorda despăgubirile?

Legea prevede modalitatea în care pot fi acordate despăgubirile către abonați. În acest sens, este vorba despre 10 lei ,,pentru  fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile” și de suma de 5 lei pentru fiecare cartel preplătită sau pentru fiecare număr inclus în abonament pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte fixe”.

Conform proiectului de decizie, despăgubirile totale pot fi acordate de către furnizori și pot fi plafonate la:

a) valoarea întreagă, fără reduceri, pe 6 luni, a abonamentului de care beneficiază abonatul

la data realizării portării, indiferent de câte numere sunt incluse în abonament;

b) 100 de lei pentru fiecare cartelă preplătită

Furnizorii mai trebuie să acorde despăgubiri către abonații ce reclama întârzieri la portare sau își exprimă problema unei portări fără acordul personal, după cum urmează:

,, – În cazul în care serviciile de comunicații electronice se vând într-un pachet, împreună cu alte servicii sau cu terminale, valoarea abonamentului corespunde prețului aplicat vânzării separate a serviciilor de comunicații electronice, dacă acesta este disponibil, sau, în caz contrar, prețul aplicat vânzării separate a unor servicii de comunicații electronice având aceleași caracteristici.

– Pentru plafonarea despăgubirilor, valoarea întreagă, fără reduceri, a unui abonament lunar nu poate fi mai mică de 10 lei.

– Despăgubirile prevăzute anterior se acordă în termen de cel mult 60 de zile de la data la care furnizorul a primit cererea de despăgubire a abonatului îndreptățit, dacă furnizorul nu a stabilit în contractul încheiat cu abonatul acordarea lor eșalonată. Perioada de eșalonare nu poate fi mai mare de un an.

–  Despăgubirile prevăzute la alin. (1) pot fi acordate sub formă de reducere, inclusă distinct în factură, în cazul serviciilor pe bază de abonament, sau sub formă de credit, în cazul serviciilor cu plata în avans.

–  În termen de cel mult 60 de zile de la data încetării contractului de furnizare a serviciilor de comunicații electronice furnizorul efectuează către abonat plata despăgubirilor prevăzute anterior rămase neachitate”, transmite proiectul de decizie al ANCOM.

Portarea numerelor se va face gratuit

În mod teoretic, abonatul care apelează la un furnizor de comunicații electrice nu ar trebui să plătească suplimentar pentru acest serviciu. Totuși, furnizorul donor (cel de la care pleacă abonatul) poate să-și recupereze pierderile financiare de la furnizorul unde se mută abonatul (furnizorul acceptor) în limitele prevăzute de ,,Decizia nr. 144/2006 (4.64 euro pentru fiecare număr portat, în cazul portabilității numerelor geografice, numerelor independente de locație şi al numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile sau 2.13 euro în cazul numerelor nongeografice pentru servicii furnizate la puncte mobile)”, după cum transmite nota de fundamentare a ANCOM.

„Până la intrarea în vigoare a modificărilor aduse legislației primare, furnizorii acceptori aveau dreptul de a percepe tarife pentru furnizarea serviciului de portabilitate a numerelor, cerința prevăzută de reglementări fiind ca acestea să fie accesibile. Cu toate acestea, în practică, de obicei furnizorii acceptori nu percepeau tarife de portare.

Atât Decizia nr. 144/2006, cât și CTC în vigoare, inclusiv formularul cererii de portare, conțin prevederi referitoare la posibilitatea perceperii unor tarife de portare de către furnizorul acceptor”, subliniază expunerea de motive a ANCOM.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.