Infofinanciar > Info > Salariile a peste un milion de români ar putea fi tăiate! Care sunt scenariile puse în discuție de premierul Marcel Ciolacu
Info

Salariile a peste un milion de români ar putea fi tăiate! Care sunt scenariile puse în discuție de premierul Marcel Ciolacu

Deficit de cont curent - Sursa foto: jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Aproximativ un milion de români ar putea suferi micșorări de salariu, după cum preconizează scenariile aflate acum la masa de discuții ale premierului român Marcel Ciolacu. Aceste scenarii, care trebuie analizate de către șeful Executivului sunt conturate de către ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. 

Aceste măsuri fiscale ar putea fi luate în considerare în perioada următoare în țara noastră, care se află într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, aflându-se în ultimele cinci luni în deficit bugetar, care a ajuns recent la 37 de miliarde de lei, care semnifică un procent de 2,3% din produsul intern brut. 

Până la sfârșitul anului trebuie să ne încadrăm în 4,4% din PIB 

Potrivit regulilor impuse în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, în cazul în care România nu reușește să se încadreze în ceea ce privește deficitul bugetar într-un procent de 4,4% din PIB, țara noastră riscă să piardă toate finanțările cuvenite din îndeplinirea jaloanelor PNRR. 

Printre scenariile aflate pe masa de discuții a premierului Marcel Ciolacu, care au fost propuse și prezentate astăzi de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se numără și eliminarea anumitor facilități fiscale pentru domeniile IT, construcții și agricultură, fapt care înseamnă și scăderi ale salariilor. 

În cazul în care această măsură va ajunge să fie aprobată, ar urma să intre în vigoare de la data de 1 septembrie, pentru a se asigura facilitarea creării unui regulament, și realizarea calculelor necesare conform cărora se va afla exact care este suma pe care o economisește statul prin impunerea acestor noi măsuri. 

Care sunt cele două scenarii înaintate de Boloș 

Potrivit ministrului Finanțelor, scenariul 1 prevede o majorare a TVA de până la 19%, care se va aplica la toate produsele înafara de cele de bază, sau o creștere a taxelor și impozitelor, care ar urma să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024. Scenariul 1 mai prevede și eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură de la data de 1 septembrie, care ar aduce de la sine și scăderi ale salariilor pentru aceste categorii de angajați. 

Scenariul 2 discutat în acest moment la nivelul coaliției prevede o restructurare pentru companiile de stat, primării, ministere, agenții și instituții, care ar putea intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit Antena 3.

Însă, este important de notat faptul că acest scenariu, scenariul numărul doi, prevede și faptul că țara ar putea să se mențină la un deficit bugetar extrem de mare, în cazul în care aceasta este singura soluție aplicată. 

„Ştim cu toţii că la un moment dat România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, a fost o explozie, el venind după un deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare, şi am ajuns la o provocare, România fiind singurul stat care are un acord în ceea ce priveşte încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 4,4. Există o execuţie bugetară până la jumătatea anului raportată de Ministerul de Finanţe şi este normal să avem şi o analiză, pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanţare să nu crească”, a spus Ciolacu.