Infofinanciar > Info > Salarii mai mari cu 30%! Lege votată în Parlament
Info

Salarii mai mari cu 30%! Lege votată în Parlament

cresterea salariilor (sursă foto: realitatea.net)
sursă foto: realitatea.net

Este vorba despre angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai celorlalte case de asigurări, ale căror salarii se vor majora în următoarea perioadă, după cum s-a stabilit recent.

Angajaţii CNAS au început, din 2 noiembrie, un protest pe perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

Una dintre principalele lor revendicări se referea la nevoia indexării salariilor rămase la același nivel de câţiva ani.

Potrivit acestui proiect lege, se va veni cu o majorare diferențiată în funcție de anumite criterii, o majorare care va duce la creșterea indemnizațiilor personalului CNAS cu 20%-30%.

Se mai așteaptă și rezolvare problemei penuriei de angajați. În ultimii ani, din cauza nivelului scăzut de salarizare, din cei 4.000 de angajați ai CNAS care existau la nivelul întregii țări, acum mai există 2.500, spunea recent liderul BNS, Dumitru Costin.

Pentru a se putea aplica legea, proiectul votat în Parlament trebuie acum promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Modificări la salarii

După modificare, viitoarea lege din domeniul sănătăţii stabilește că salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS și al caselor de asigurări se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Apoi, se stabilește că nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului „este cel aflat în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Pe de altă parte, asimilarea funcţiilor şi salariilor angajaților CNAS, precum şi stabilirea noului nivel de salarizare se va face prin ordin al președintelui Casei, în limita bugetului aprobat prin legea bugetului de stat, scrie Antena3.

Sunt mai multe criterii obligatorii care urmează să fie avute în vedere la asimilarea funcţiilor:

– pentru funcțiile de conducere: studiile, gradul profesional, atribuțiile specifice, complexitatea activității, nivelul de coordonare;

– pentru funcțiile de execuție: gradul sau treapta profesională, gradația, nivelul de studii și atribuțiile specifice.