Infofinanciar > Info > Medicamentele generice ajută pacienții. Și optimizează bugetul CNAS
Info

Medicamentele generice ajută pacienții. Și optimizează bugetul CNAS

pastile de potenta - sursa foto - bzi.ro
Foto: facebook.com

Medicamentele generice și biosimilare care au intrat în țară în ultimii opt ani au crescut accesul pacienților la tratamente și au optimizat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu un miliard de euro.

Specialiștii Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România estimează că medicamentele generice și biosimilare care vor intra pe piață în următorii doi ani vor crește în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 de milioane de euro.

Medicamentele generice, o soluție

Vicepreședintele asociației, Daniel Bran, consideră că aceste cifre pot fi și mai mari. Dar numai dacă autoritățile arată în continuare interes în a trata mai mulți pacienți.

Daniel Bran: ”Medicamentele cu prescripție au prețul reglementat de către Ministerul Sănătății. Sunt prescrise de către medici în regim compensat și pentru acestea plătim clawback. Deci, de fiecare dată când discutăm de acces vorbim de această parte de medicamente, unde prețul poate fi o problemă. Taxele suplimentare pot afecta accesul pacienților. Această schimbare de optică e bună. Autoritățile nu mai caută cel mai mic preț t, ci caută ca pacienții să aibă acces la medicamente într-un mod sustenabil. Nu în ultimul rând, este vorba de o modificare a contractului-cadru de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin care se instituie recomandarea de prescriere a biosimilarelor într-un procent de 50%”.

Bran a mai precizat că în primul an de la intrarea unui produs generic pe piața locală prețul medicamentului scade cu aproximativ 40%. În al patrulea an, reducerea este de peste 75%. Astfel, intrarea medicamentelor generice pe piață înseamnă economii considerabile la bugetul sănătății.