Infofinanciar > Info > S-au stabilit detalii pentru primirea celor 2.000 de lei de la stat! Cine se va bucura de acest ajutor financiar
Info

S-au stabilit detalii pentru primirea celor 2.000 de lei de la stat! Cine se va bucura de acest ajutor financiar

Bani lei românești
Sursa foto: Stirile Kanal D

Statul oferă diferite ajutoare sociale pentru a veni în sprijinul oamenilor. În acest an, au fost implementate vouchere pentru diferite probleme sau situații, care vor fi acordate celor aflați în nevoie, în special categoriei vulnerabile.

Românii vor primi anul acesta numeroase ajutoare precum cele pentru facturile la energie electrică, voucherele de alimente și mâncare caldă, pachetele cu produse alimentare distribuite cetățenilor, ajutoare destinate cumpărării de haine și rechizite. În această categorie de vouchere oferite de stat în 2023, se încadrează și ajutoarele pentru nou-născuți.

2.000 de lei pentru mamele cu nou-născuți

Mamele cu nou-născuți vor primi ajutoare în valoare de 2.000 de lei. Această implementare vine în sprijinul mamelor pentru a ajuta la îngrijirea nou-născuților. Ajutorul se adresează mamelor cu venituri reduse, cele care suferă de anumite dizabilități, victimele violenței domestice, mamele minore și multe altele. Se pare că banii vor ajunge la mămici nu peste foarte multă vreme.

Autoritățile au stabilit exact care va fi procedura de distribuire ale acestor ajutoare sociale, printr-un ordin, lucru care semnifică faptul că încurând mamele se vor putea folosi de banii primiți de la stat. Tichetele sociale vor fi distribuite prin suport electronic, mamelor cu nou-născuți. Prevederea a fost introdusă anul trecut și este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1.154/2023.

Potrivit acestui ordin, lista celor care vor beneficia de acest ajutor va fi întocmită de autorități, candidații eligibili vor fi comunicați către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni. Ulterior, listele vor fi verificate și centralizate, moment în care se vor realiza cardurile destinate tichetelor sociale pentru nou-născuți. În final, primăriile vor distribui cetățenilor eligibili ajutoarele pentru sprijinirea creșterii nou-născuților.

Cine poate beneficia de acest ajutor?

Aceste ajutoare sociale sunt destinate mamelor cu nou-născuți care se încadrează în anumite categorii. Conform legii care prevede acordarea acestui tip de ajutoare, suma de 2.000 de lei va putea fi primită de mamele care beneficiază de un venit minim pe economie, conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

De asemenea, se încadrează în această categorie mamele și copiii care provin din familii beneficiare de alocație pentru susținerea persoanelor dragi, așa cum prevede Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei. Vor beneficia de acest ajutor mamele cu nou-născuți care dispun de anumite dizabilități sau care se află temporar în situații dificile de viață, adică victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente.

Totodată, putem menționa în acest caz de mamele aflate în situații vulnerabile, precum lipsa locuinței. Se poate acorda acest tip de ajutoare și către mamele minore sau cele care nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia astfel de drepturi civile. Pot fi incluse în această discuție și mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Suma de 2.000 de lei va putea fi folosită pentru cumpărarea diferitor produse necesare unui nou-născut: trusou, scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru copil, conform Avocatnet .