Educație financiară

S-au scumpit toate! Cum să câştigi bani în plus, pe lângă job

bani in plus
Foto: haihuin2.com

Vremurile nu sunt ușoare, inflația crește, ROBOR-ul se umflă pe zi ce trece, la magazine prețurile sunt mai mari și nu vor să se oprească. N-ai de ales, trebuie să faci un ban în plus. Dar, asta pe lângă job-ul actual. Poate așa o să ai parte și tu de o vacanță mai specială.

Ideea este să faci nişte bani în plus în timpul liber, lucrând de acasă sau part time pentru o anumită companie. Iată ce este cel mai la îndemână.Iată ponturile noastre…

Vinde-ţi fotografiile!

Și nici măcar nu trebuie să fii nu știu ce pasionat. Trebuie doar să fii atent și să ai un aparat de buget mediu, poate împrumutat de la un prieten. N-o să crezi, dar se pot face bani frumoși din asta. Îţi prelucrezi şi încarci fotografiile pe site-urile specializate, iar de acolo clienţii le pot cumpăra, tu primind un anumit procentaj din valoarea de vânzare. Spre exemplu, la iStock se oferă 15 %, 20 % la Getty Images, 20 % la  Shutterstock  şi chiar  33 %  la Adobe Stock.

Ride sharing

Ai carnet? Bun. Dacă ai și mașină e și mai bine, dacă nu, caută să împrumuți de la un prieten căruia să-i dai ceva pentru că o folosești. Dar cum s-o folosești? Pai, acum sunt opțiuni bune: Uber, Bolt, Black Cab sau FreeNow. Se câștigă bine. Spre exemplu, zilele trecute, un cetățean care și-a cumpărat trei mașini Toyota hybrid la mâna a doua ca să le treacă pe ride sharing, tocmai mi-a mărturisit că, studiind piața, într-o saptamână la Bolt a strâns circa 2.500 de lei, fără combustibil și consumabile, lucrând 8-9 ore pe zi. Tu de ce n-ai lucra 2-3 ore seara, după job?

Baby sitter sau chiar dog sitter

Sunt destui părinţi care au nevoie de ajutor pentru câteva ore seara, fie pentru lecţii, fie pentru supravegheat acasă la tine. Singura problemă este că trebuie însă să îţi placă copii. Și să ştii să relaţionezi cu ei, este însă la fel de important.

Și cei care au animale de companie şi nu le pot lua cu ei, apreciază un om care să treacă zilnic să le dea mâncare şi să joace cu ei, evitând stresul de a le trimite la un hotel de animale. Bașca, proprietarii de pet-uri sunt, parcă, mai generoși.

Recenzează jocuri şi aplicaţii

Dacă stai mult timp pe internet, poţi să testezi diverse jocuri/site-uri/aplicaţii şi să scrii recenzii pentru ele.

Scriitor de conținut

Dacă îţi place să fii informat şi să scrii, poți colabora cu diverse site-uri şi publicaţii online, scriind articole pentru ei. Eşti plătit la bucată și îți poți organiza timpul așa cum crezi. Avantajul este că lucrezi din confortul casei tale, când ai timp şi inspiraţie!

Atacă zona handmade

Dacă eşti îndemânatic, poţi face diverse creaţii pe care să le vinzi în mod direct la târguri sau prin intermediul site-urilor specializate (Breslo, Etsy..). Mărtişoare, când e sezonul, felicitări, decoraţiuni mici sau mai de anvergură  ce pot fi făcute în timpul liber… Te relaxează și îți aduc şi ceva bani în plus.

Dacă totuşi te gândeşti că este nevoie să îţi schimbi job-ul ca să câştigi mai mult, citeşte şi despre cele mai frecvente întrebări la interviu, asta o să te ajute foarte mult.