Infofinanciar > Info > Permisul de conducere se poate obține la 17 ani. Ce condiții ar impune Comisia Europeană pentru acest lucru
Info

Permisul de conducere se poate obține la 17 ani. Ce condiții ar impune Comisia Europeană pentru acest lucru

Permis de conducere Sursa foto: Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Tinerii, care încă nu au împlinit vârsta majoratului, pot obține permisul de conducere de la 17 ani. Comisia Europeană a propus o lege pentru a schimba vârsta de a obține dreptul de a conduce un autoturism. În conformitate cu legile propuse, orice tânăr de 17 ani care promovează examenul de conducere ar putea începe să conducă, dar numai dacă este însoțit de un adult care are, de asemenea, permis de conducere.

Vârsta minimă de conducere în România este în prezent de 18 ani, la fel ca în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Au existat mai multe apeluri din partea oficialilor europene pentru ca autoritățile să analizeze dacă vârsta ar trebui să fie ridicată la 21 de ani pentru a reduce congestionarea traficului.

Se au în vedere încălcarea normelor europene de circulație

Scopul principal al noii legi este de a lua măsuri împotriva încălcărilor normelor de circulație în Europa și de a introduce un permis de conducere digital care să fie valabil în tot blocul comunitar.

În afară de a permite circulația pe șosele a șoferilor de 17 ani însoțiți, Comisia Europeană propune ca toți noii șoferi să fie supuși unei perioade de probă de doi ani, cu o abordare de toleranță zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan. Comisia Europeană a declarat că peste 20.000 de persoane au fost ucise anul trecut în incidente rutiere pe drumurile Uniunii Europene.

Noile norme vor permite accesul autorităților de aplicare a legii la registrele naționale de evidență a permiselor de conducere, ceea ce, potrivit Comisiei, va contribui la identificarea contravenienților și la asigurarea plății amenzilor.

„Mai mult de 40 % dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite. Propunerea de astăzi abordează această problemă prin îmbunătățirea cooperării transfrontaliere. Cei care conduc periculos nu trebuie să poată scăpa nepedepsiți”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Conform noilor norme, dacă o persoană este decăzută din dreptul de a conduce într-o țară, ea va fi decăzută din dreptul de a conduce în întreaga Uniune Europeană. Noul permis de conducere digital va fi recunoscut de toate statele membre și va fi „primul” permis de conducere din lume, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Însă statele membre vor continua să elibereze permise de conducere pentru cetățenii lor. Propunerea „va face ca această mică bucată de plastic să devină istorie”, a declarat Vălean reporterilor. Cu toate acestea, oamenii ar putea solicita în continuare o versiune fizică a permisului lor.

Ea a mai spus că vârsta minimă pentru a susține un examen de conducere va fi acum de 17 ani, iar cei care îl trec pot începe să conducă, dar numai dacă sunt însoțiți. Propunerile Comisiei vor merge la Parlamentul European și la statele membre pentru a primi un răspuns din partea acestora.

Noile propuneri din lege

Oficialii au propus pentru noua lege, conform timesofmalta.com, ca să:

– existe o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători după ce au trecut testul și o regulă de toleranță zero în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului. Acest lucru este esențial, deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, în 2 din 5 coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

– existe permiterea ca tinerii să poată susține examenul și să înceapă să conducă însoțite de autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere.

– fie adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru a-i pregăti mai bine pe șoferi pentru prezența pe șosea a utilizatorilor vulnerabili. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, precum și a utilizatorilor de scutere și biciclete electrice, pe măsură ce Uniunea Europeană trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

– existe o evaluare mai bine orientată a aptitudinilor medicale, ținând seama de progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Șoferii vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze abilitățile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.