Infofinanciar > Info > S-a inventat o nouă formă de Justiție, special pentru Rusia. Treaba e hibridă, că tot e la modă acest cuvânt
Info

S-a inventat o nouă formă de Justiție, special pentru Rusia. Treaba e hibridă, că tot e la modă acest cuvânt

S-a inventat o nouă formă de Justiție, special pentru Rusia. Treaba e hibridă, că tot e la modă acest cuvânt
Foto: usatoday.com

SUA s-au pronunțat pentru crearea unui așa-numit tribunal hibrid pentru conflictul ruso-ucrainean – adică a unei instanțe internaționale care să fie considerată juridic ca fiind înființată de Ucraina. Declarația respectivă a fost făcută de un înalt reprezentant al Departamentului de Stat, scrie „Nezavisimaia Gazeta”.

Rusia nu va putea împiedica crearea tribunalului hibrid, deoarece acesta nu va fi creat sub egida ONU. Dar este puțin probabil să se obțină condamnarea de exemplu, a actualului șef al statului.

Faptul că departamentul de politică externă al SUA susține crearea unui tribunal hibrid a fost declarat de ambasadorul SUA cu însărcinări speciale în domeniul justiției internaționale, Beth Van Schaack.

Un altfel de Nurnberg

Ea a făcut parte din echipa de acuzare la tribunalele pentru fosta Iugoslavie și Rwanda, dar, potrivit afirmațiilor sale, pentru conflictul ucrainean nu va putea fi creat nimic similar.

Într-un discurs ținut la conferința „Principiile de la Nürnberg”, care a avut loc la Washington, la Universitatea Catolică a Americii, Van Schaack a reamintit faptul că Rusia are dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU. În consecință, inițiativa privind crearea unui tribunal sub egida  ONU va fi blocată. Iar prerogativele și, ce este important, posibilitățile Curții Penale Internaționale sunt limitate: între altele, ea nu va face față unui număr mare de cazuri. De aici propunerea Departamentului de Stat de a se organiza, așa cum a spus Van Schaack, „o instanță internaționalizată în cadrul sistemului judiciar al Ucrainei”.

Van Schaack a explicat că acest lucru înseamnă atragerea în procesele organizate de Kiev „a unui personal internațional, eventual judecători, procurori, anchetatori, avocați sau acordarea de asistență de specialitate” la cererea autorităților ucrainene. Totodată instanța însăși, după cum consideră Shaak, trebuie să se afle în Europa. Amintim că anterior Țările de Jos și-au exprimat disponibilitatea de a-și pune la dispoziție teritoriul pentru un tribunal intenațional pentru conflictul ruso-ucrainean.

Hai cu hibridul

Desigur, această idee menține multe probleme juridice. În Codul Penal ucrainean există capitolul  20 („Infracțiuni penale împotriva păcii, securității lumii și dreptului și a ordinii internaționale”).

Dar Ucraina nu cunoaște practica juridică atunci când judecătorii străini – mai mult, care se află și în afara țării, judecă potrivit legilor ucrainene. Aceasta a fost una dintre cauzele pentru care oficialitățile de la Kiev au respins propunerea organizării unei asemenea „instanțe hibrid”, propunere făcută de Comisia Europeană încă la începutul acestui an.

Mai mult decât atât, în luna februarie, la Conferința de la München pentru securitate, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, declara: tribunalul hibrid este inacceptabil pentru Kiev, deoarece „nu oferă garanții privind retragerea imunității lui Putin, Lavrov și Mișustin”.

Mai multe feluri de democrație

Ministerul de Externe al Federației Ruse a făcut o declarație de condamnare în care se arată că „noi ne opunem ferm împotriva ideii ca ‘democrația’ în înțelesul american să fie impusă ca ‘măsură a lucrurilor’ incontestabilă, chiar singura. Pe fondul problemelor interne cronice, SUA nu au niciun drept moral să facă morală altora”. MAE al Rusiei și-a exprimat „profundul regret” că „la acest spectacol nedemn” participă secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze, Mao Ning, a condamnat, „așa-numitul Summit pentru Democrație, care seamănă confruntare”.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.