Infofinanciar > Info > S-a ales praful de CFR Marfă! Guvernul înființează Carpatica Feroviar „pentru deservirea nevoilor de apărare ale țării”
Info

S-a ales praful de CFR Marfă! Guvernul înființează Carpatica Feroviar „pentru deservirea nevoilor de apărare ale țării”

Tren CFR Marfă, Sursă foto: PSnews
Sursă foto: PSnews

În contextul problemelor majore de ordin financiar pe care le întâmpină CFR Marfă (societate aflată sub tutela Ministerului Transporturilor), Executivul are de gând să înființeze Carpatica Feroviar SA, companie care va funcționa „pentru deservirea nevoilor de apărare ale țării”. Oficialii Guvernului au mai anunțat că această decizie este una benefică pentru a asigura continuitatea transportului de marfă pe cale ferată, fapt ce reprezintă un serviciu de interes strategic general. De asemenea, sincopele în funcționarea acestuia generează perturbări grave în funcționarea principalelor ramuri economice de activitate, au mai explicat guvernanții.

„Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectorul feroviar, respectiv importanța existenței unui operator feroviar de stat, apt să execute necondiționat toate transporturile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO”, au precizat cei din Guvern.

Guvernul, obligat să intervină

„Statul român are obligația de a recupera, cu celeritate, ajutorul de stat declarat ilegal prin Decizia Comisiei Europene C(2020) 1115 final din 24.02.2020 (în continuare, Decizia), acordat Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” SA (denumit în continuare CFR Marfă). Nerecuperarea urgentă a ajutorului de stat (2,6 miliarde lei + dobânzi) poate conduce la costuri accesorii a căror valoare pot mări considerabil suma declarată ca ajutor de stat. Ținând cont de situația în care se regăsește CFR Marfă, față de care obiectivul principal al statului român este rambursarea ajutorului de stat ilegal și punerea în aplicare a Deciziei, se creează nevoia înființării unei noi companii viabile de interes național, pentru deservirea nevoilor de apărare ale țării”, au mai transmis cei din Executiv.

În opinia Guvernului, „orice întârziere în adoptarea măsurilor prezentate poate periclita activitatea de transport feroviar de marfă și poate afecta decisiv industriile direct dependente de resursele deținute”. În privința  punerii în aplicare a Deciziei C(2020) 1115 final a Comisiei Europene, aceasta crește riscul declanșării procedurii de infringement față de statul român, au mai spus responsabilii, scriu cei de la Profit.

CFR Marfă, printre datornicii de top

CFR Marfă se află pe prima poziție în lista „datornicilor” trimisă de ANAF Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Compania de stat are restanțe în cuantum de aproximativ 22 milioane de lei, care au intrat sub incidența noilor prevederi. Prin noua lege fiscală, s-a reincriminat, de la 1 martie, reținerea fără virare la buget a unor contribuții și impozite cu stopaj la sursă.

Însă, reprezentanții companiei de stat au susținut că CFR Marfă nu mai are datorii care să fie sub incidența reincriminării penale.

„La acest moment, CFR Marfă nu are datorii care intră sub incidența reincriminării ca faptă penală a reținerii și nevirării. Pentru lunile martie 2022 (7.033.950 lei), aprilie 2022 (7.652.677 lei), respectiv mai 2022 (7.718.090 lei) au fost achitate impozitele și contribuțiile cu reținere la sursă în integralitate. CFR Marfă va plăti la zi contribuțiile cu reținere la sursă în termenul legal de scadență de 60 de zile”, a transmis CFR Marfă pentru Profit.ro.

CFR Marfă a reușit să plătească datorii de 22,4 milioane lei către bugetul statului, reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă, inclusiv contribuțiile care trebuiau virate la sănătate și pensie din salariile angajaților,

Pentru a ajuta compania să iasă din problemele financiare, Guvernul a decis să adopte în luna mai o ordonanță de urgență prin oferă, în mod exclusiv, posibilitatea celor de la CFR Marfă de a da în plată vagoane pentru a-și acoperi datoriile fiscale rezultate din impozite și contribuții cu reținere la sursă. Însă, în prezent, pentru a pune în aplicare această metodă, autoritățile așteaptă acordul Comisiei Europene.