Info

S-a aflat câți bani a cheltuit România pentru susținerea refugiaților ucraineni. Guvern: Peste 300 de organizații au oferit ajutor

Refugiați ucraineni, Sursă foto: Monitorul CJ
Sursă foto: Monitorul CJ

Guvernul României a prezentat raportul privind măsurile luate în ceea ce privește ajutorul acordat cetățenilor ucraineni care au ajuns în țara noastră în urma războiului. Raportul arată că au fost alocate peste 500 milioane de euro de la bugetul de stat și de la partenerii internaționali.

Șase ministere au fost implicate în Planul național de măsuri pe termen mediu și lung, peste 20 de legi au fost modificate și adoptate pentru gestionarea persoanelor venite din Ucraina, iar peste 1.500 de autorități locale și 300 de organizații neguvernamentale au ajutat în furnizarea de sprijin direct refugiaților din țara noastră.

Peste 3,2 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni precizează Guvernul despre coordonarea răspunsului României la criza umanitară a refugiaților ucraineni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau partenerii țării.

107.000 de refugiați ucraineni în România

Guvernul a anunțat că ”În prezent, avem peste 107 000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână în România, din care peste 47 000 sunt copii. România a fost şi este spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi Ucraineni, iar acest lucru se vede în resursele alocate pentru asigurarea nevoilor de bază, cât şi pentru protecţia şi incluziunea acestora în comunităţile noastre: peste 500 mil euro alocate de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali, 6 ministere implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina”.

România a reușit să dezvolte un mecanism de coordonare și colaborare în toate domeniile active pentru rezolvarea crizei de refugiați. Guvernul a mai spus că țara noastră a coordonat cu succes ministerele şi instituţiile sale, societatea civilă prin ONG-uri, fundaţii, mediul privat şi cetăţeni și de asemenea agenţiile ONU pentru susținerea și ajutorul refugiaților ucraineni.

Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat că “România a dovedit că este un partener de încredere european şi internaţional care, nu numai că delimitează războiul de pace şi stabilitate, dar a oferit şi cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă.”

De asemenea, Mădălina Turza, un consilier de stat, a adăugat pe acest subiect că ”Am reuşit în ultimul în, în ciuda tuturor provocărilor, să gestionăm coerent şi serios cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa, să facem paşi strategici importanţi în domeniul traficului de persoane, care au dus la îmbunătăţirea ratingului de ţară, dar să întărim şi sistemul de protecţie şi siguranţă al copiilor prin instrumente complexe precum serviciul de intervenţie 119, RO-Alert – copil dispărut şi sprijin psiho-terapeutic pentru copii. Sunt paşi importanţi şi resurse substanţiale investite în acest efort comun al tuturor partenerilor implicaţi, care demonstrează că putem fi un exemplu în aceste domenii”.

Traficul de persoane din România continuă să fie contraatacat de statul nostru

Executivul a mai precizat și lupta purtată de statul român împotriva traficului de persoane: ”În 2022, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane a continuat cu aceeaşi intensitate, astfel încât astăzi să avem un nou Mecanism de Identificare şi referire a victimelor traficului de persoane, primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgenţă pentru a depista timpuriu victimele, avem pentru prima dată un Plan integrat de acţiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaţionale în acest domeniu şi un grup de lucru special destinat prevenirii şi combaterii traficului de persoane în rândul refugiaţilor din Ucraina”.

De asemenea, lupta pentru copiii abuzați și neglijați continuă, Guvernul declarând că ”Au fost operaţionalizate 42 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracţiunilor în toate judeţele. Aproximativ 1.000 de poliţişti au fost formaţi în domeniul violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaţionării cu minorii. 70.000 de  ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de Pandemia de COVID-19 şi nu numai”, mai precizează Guvernul, care se referă şi la dezvoltarea platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor. Aceasta conţine materiale de specialitate realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri”, citează News.