Infofinanciar > Lumea la zi > Rusul care a cucerit spațiul! Oleg Kononenko a stat cel mai mult timp în cosmos
Lumea la zi

Rusul care a cucerit spațiul! Oleg Kononenko a stat cel mai mult timp în cosmos

Oleg Kononenko, cosmonaut rus (Sursă foto: Reuters)
sursă foto: arhiva companiei

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit duminică, 4 februarie, un record mondial pentru timpul total petrecut în spațiu. El l-a depășit astfel pe compatriotul său Gennady Padalka. Căci Oleg a înregistrat mai mult de 878 de zile pe orbită, a anunțat corporația spațială rusă.

La ora 08:30, ora Londrei, Kononenko a doborât recordul, a precizat Roscosmos, Agenția Federală Spațială Rusă. Kononenko ar trebui să atingă un total de 1.000 de zile în spațiu pe 5 iunie, iar până la sfârșitul lunii septembrie va fi înregistrat 1.110 zile. „Zbor în spațiu pentru că asta e activitatea meu preferată, nu pentru a stabili recorduri”, a declarat Kononenko într-un interviu acordat TASS de pe Stația Spațială Internațională (ISS), unde orbitează la aproximativ 423 km de Pământ.

„Sunt mândru de toate realizările mele, dar sunt mai mândru de faptul că recordul pentru durata totală a șederii omului în spațiu este încă deținut de un cosmonaut rus”, a mai spus el. Bărbatul de 59 de ani a preluat primul loc de la Padalka, care a acumulat un total de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde, a precizat Roscosmos, conform Reuters.