Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii ar încerca să spioneze SUA! S-ar încerca racolarea printre membrii bisericilor
Lumea la zi

Rușii ar încerca să spioneze SUA! S-ar încerca racolarea printre membrii bisericilor

biserică (sursă foto: America Magazine)
sursă foto: America Magazine

Agenți ai serviciilor secrete rusești au încercat să recruteze membrii din bisericile din Statele Unite. Ceea ce a dus la o intervenție a FBI, potrivit unui raport recent. Pe data de 14 septembrie se nota în Foreign Affairs că FBI a avertizat parohiile creștine ortodoxe ruse și greco-ortodoxe cu privire la posibilele eforturi ale spionilor ruși. Se presupune că se vor folosi bisericile lor pentru recrutare. Un presupus agent rus ar fi fost dispus să șantajeze membrii bisericii.

Creștinismul ortodox este o religie populară în Rusia și Ucraina. Dar mai ales în Rusia. De asemenea, ramura rusă a bisericii a susținut public invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Ceea ce a provocat fricțiuni cu parohii din întreaga lume. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a stârnit controverse pentru legăturile sale cu Putin. Dar și pentru o predică în care a îndemnat trupele mobilizate să „meargă cu curaj să își îndeplinească datoria militară”.

Rușii ar încerca să spioneze SUA

Andrei Soldatov și Irina Borogan, de la Foreign Affairs, au scris că au analizat documente ale FBI. Acestea „identifică și evidențiază activitățile unui membru de rang înalt al departamentului de relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. Acest pe care FBI îl suspectează că are legături cu serviciile secrete rusești”.

„Avertismentul FBI sugerează că biserica ar putea fi chiar mai strâns legată de regimul lui Putin decât presupun mulți observatori. Vorbim despre implicații potențial semnificative pentru influența Kremlinului peste hotare”, au scris ei. „Documentele identifică și evidențiază activitățile unui membru de rang înalt al departamentului de relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. Agent pe care FBI-ul îl suspectează că are legături cu serviciile secrete rusești”.

S-ar încerca racolarea printre membrii bisericilor

Jurnaliștii Newsweek nu au putut verifica conținutul documentelor FBI. „Deși nu avem niciun comentariu cu privire la specificul anchetei dumneavoastră, FBI se întâlnește și interacționează în mod regulat cu membrii comunității”, au declarat reprezentantanți FBI pentru Newsweek.

„Facem acest lucru pentru a spori încrederea publicului în FBI, pentru a obține cooperarea publicului în lupta împotriva activităților infracționale. Și pentru a furniza informații în sprijinul eforturilor de prevenire a criminalității. Dar și pentru a deschide linii de comunicare care să ajute FBI să răspundă mai bine la preocupările comunității”, mai transmit cei de la FBI.

Conform Foreign Affairs, avertismentul FBI a precizat că există motive pentru a suspecta că un înalt oficial din cadrul Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii din Rusia, care a călătorit recent în America, este un „ofițer de informații rus care operează sub acoperire neoficială”. „Obiectivul său în Statele Unite, conform avertismentului, era de a recruta clerul Bisericii Ortodoxe Ruse și al altor biserici ortodoxe”, au scris Soldatov și Borogan.

Vor trăda membrii bisericii țara?

Oficialul ar fi fost oprit și percheziționat de către ofițerii de la Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor al SUA când a sosit în Statele Unite în 2021. El ar fi fost în posesia unor documente legate de serviciul de informații externe al Rusiei și de agenția sa de informații militare. În articol se menționează că oficialul ar fi avut dosare despre membrii bisericii cu scopul de a-i șantaja să lucreze pentru Kremlin.

„Potrivit notificării FBI, cetățeanul rus avea asupra sa și „dosare privind procesul de recrutare a surselor/agenților”, precum și dosare despre angajații bisericii. Inclusiv informații biografice detaliate despre aceștia și membrii familiilor lor. Informații despre care avertismentul sugerează că ar putea fi folosite pentru a șantaja angajații bisericii să participe la operațiuni de spionaj”, se arată în articol, citat de Newsweek.