Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia va amplasa oficial arme nucleare în Belarus! Acestea vor rămâne sub controlul Moscovei
Lumea la zi

Rusia va amplasa oficial arme nucleare în Belarus! Acestea vor rămâne sub controlul Moscovei

belarus rusia breakingdefense.com
sursă foto: breakingdefense.com

Rusia și Belarus au semnat joi un acord pentru a oficializa amplasarea de rachete nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, un pas despre care Moscova a spus că a fost determinat de creșterea tensiunilor cu Occidentul.

„În contextul unei escaladări extrem de accentuate a amenințărilor la frontierele vestice ale Rusiei și Belarusului, s-a luat decizia de a lua contramăsuri în sfera militar-nucleară”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de știri TASS.

Rusia trebuie să fie pregătită să își apere „integritatea teritorială”

Desfășurarea rachetelor a fost anunțată pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în luna martie. De la invadarea Ucrainei anul trecut, Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare dacă va fi necesar pentru a-și apăra „integritatea teritorială”.

NATO a declarat la momentul respectiv că nu vede necesitatea de a-și ajusta propria poziție nucleară, deși a declarat că retorica nucleară a lui Putin este „periculoasă și iresponsabilă”. Ucraina a declarat că aliatul Rusiei, Belarus, a fost „luat ostatic” de Moscova.

Moscova va păstra controlul asupra armelor și asupra oricăror decizii privind utilizarea lor, a declarat Shoigu. TASS l-a citat spunând că rachetele Iskander-M, care pot purta focoase convenționale sau nucleare, au fost predate forțelor armate belaruse, iar unele avioane Su-25 au fost convertite pentru posibila utilizare a armelor nucleare.

„Militarii belaruși au primit instruirea necesară în centrele de pregătire rusești”, a declarat Shoigu, citat. Acesta a adăugat că acordurile semnate cu omologul său belarus au acoperit procedura de înființare a unei „instalații speciale de depozitare a armelor nucleare pe teritoriul belarus”.

Armele nucleare tactice se referă la arme cu randament mai mic, concepute pentru utilizarea pe câmpul de luptă, spre deosebire de cele strategice, capabile să distrugă orașe întregi. Rusia nu a dezvăluit câte arme nucleare tactice deține, scrie Reuters.

Rusia reține ucraineni pentru plănuirea un atac asupra unei centrale nucleare

Agenția internă de spionaj a Rusiei a declarat joi că a reținut doi sabotori ucraineni care plănuiau să arunce în aer liniile de alimentare a două centrale nucleare pentru a opri reactoarele și a face Rusia de râs în ajunul sărbătorii de Ziua Victoriei din această lună.

Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că sabotorii care lucrau pentru serviciile secrete străine ucrainene au amplasat explozibili pe un total de 11 piloni ai centralelor nucleare Leningrad și Kalinin.

„Planul serviciilor speciale ucrainene a fost de a provoca oprirea reactoarelor nucleare, de a perturba funcționarea centralelor nucleare și de a provoca daune economice și de reputație grave Federației Ruse”, a declarat FSB într-o declarație.

Atacurile urmau să aibă loc în ajunul aniversării din 9 mai a victoriei asupra Germaniei naziste, a precizat FSB. Acesta nu a precizat când au fost arestați bărbații. Centrala de la Leningrad este cea mai mare centrală atomică din Rusia. Aceasta este situată în Golful Finlandei, în apropiere de Sankt Petersburg. Centrala nucleară Kalinin se află la 350 km nord de Moscova.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.