Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și Ucraina, puse față în față. Ce vor discuta acestea
Lumea la zi

Rusia și Ucraina, puse față în față. Ce vor discuta acestea

rusia-ucraina-steag-scaled
Sursa foto: arhiva companiei

Rusia și Ucraina se vor confrunta luni, 18 septembrie, în fața Curții Internaționale de Justiție. Cazul se concentrează pe afirmațiile Moscovei potrivit cărora invazia Ucrainei a fost făcută pentru a preveni un genocid.

Ucraina a sesizat cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Acuzarea Ucrainei

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid. Rusia dorește ca acest caz să fie respins și se opune jurisdicției Curții Internaționale de Justiție (CIJ). Audierile, programate să se desfășoare până la 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei. Se concentrează în schimb pe argumente juridice privind jurisdicția. Moscova spune că Ucraina folosește cazul ca o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii sale militare.

Ucraina a depășit deja un obstacol. Deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o decizie preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut. Pe baza acesteia, instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina. În cadrul audierilor, instanța va audia și alte 32 de state. Toate acestea susțin argumentul Ucrainei potrivit căruia instanța are competența de a avansa în acest caz.

„Pare destul de pozitiv ca instanța să considere că are jurisdicție”, a declarat Juliette McIntyre. Acesta este lector de drept la Universitatea din Australia de Sud și observator al CIJ.

Conflictul cu Rusia

Deși Rusia a ignorat până acum ordinele CIJ de a înceta acțiunile sale militare, iar instanța nu are nicio modalitate de a pune în aplicare deciziile sale, experții spun că o eventuală hotărâre în favoarea Ucrainei ar putea fi importantă pentru orice viitoare cereri de despăgubire.

„Dacă instanța constată că nu a existat o justificare legală în temeiul Convenției privind genocidul pentru actele Rusiei, decizia poate crea o viitoare cerere de despăgubire”, a declarat McIntyre.

Convenția Națiunilor Unite din 1948 privind genocidul definește genocidul ca fiind crimele comise „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”, informează reuters.com

Prelungirea conflictului

„Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Cele mai multe războaie durează mai mult decât se așteaptă atunci când încep”, a spus el.

„Cu toții ne dorim o pace rapidă”, a spus Stoltenberg, „dar, în același timp, trebuie să recunoaștem că dacă președintele Zelenski și ucrainenii încetează să mai lupte, țara lor nu va mai exista”, scrie voanews.com

Conflictul durează deja de mai bine de doi ani. Rușii au atacat pentru prima dată Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut. Conflcitul s-a întins, recent, și spre porturile ucrainene din Marea Neagră. Rusia încearcă să limiteze exportul de cereale al Ucrainei.