Infofinanciar > Info > Rusia recrutează spioni. Aceștia sunt plătiți cu bani grei
Info

Rusia recrutează spioni. Aceștia sunt plătiți cu bani grei

Spioni ruși, Sursă foto: Adevărul
Sursă foto: arhivă

Rusia a apelat din ce în ce mai mult la șantaj și la stimulente financiare pentru a angaja germani care să spioneze pentru ea. După lovitura dată serviciilor sale de informații prin expulzarea de către Europa a aproximativ 600 de diplomați ruși. A declarat serviciul de securitate internă al Germaniei.

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a declarat serviciile de informații rusești cheltuiesc sume mari pentru a recruta agenți în Germania. În ciuda încercărilor occidentale de a le limita operațiunile de la invazia Moscovei în Ucraina.

„Rusia lucrează din greu pentru a compensa reducerea de către guvernul german. A numărului de agenți ruși în Germania”, a declarat șeful BfV, Thomas Haldenwang, într-o conferință de presă. La prezentarea raportului anual al agenției.

Doi cetățeni germani care au fost acuzați în luna august a anului trecut de înaltă trădare pentru spionaj în favoarea Rusiei. Au primit fiecare o sumă estimată la 400.000 de euro (428.560 de dolari) pentru serviciile lor, a precizat BfV. „Onorariile agenților arată că serviciile Rusiei continuă să dispună de resurse financiare enorme. Cu care să își urmărească obiectivele de informații”, a adăugat aceasta în raport.

Un risc deosebit de mare de a fi ținta serviciilor de securitate rusești erau germanii care locuiau în Rusia. Sau călătoreau în mod regulat în această țară. Inclusiv diplomații germani, care puteau fi ușor vulnerabili la încercările de șantaj.

„De îndată ce dețin informații compromițătoare despre țintele lor. Aceste servicii nu se sfiesc să folosească tehnici agresive de recrutare”, au adăugat ei.

NATO și-a reafirmat în această lună îngrijorarea cu privire la spionajul rusesc și a cerut măsuri mai dure ca răspuns la ceea ce a spus că este o campanie de activități ostile, inclusiv sabotaje și atacuri cibernetice. Germania este unul dintre cele 32 de state NATO, potrivit reuters.