Infofinanciar > Lumea la zi > Prietenia Moscovei cu Teheranul pare să se încălzească după moartea președintelui Iranului
Lumea la zi

Prietenia Moscovei cu Teheranul pare să se încălzească după moartea președintelui Iranului

Putin avertizează cu privire la consecințele furnizării de avioane
Foto: facebook

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al Iranului, pentru a-și exprimat clar dorinţa de a menţine şi de a-şi aprofunda relaţiile cu Teheranul.

Ebrahim Raisi, a fost elogiat ca pe un „prieten adevărat” al Moscovei şi „un politician remarcabil”.

Kremlinul a precizat că Putin a transmis condoleanţe preşedintelui interimar Mohammad Mokhber şi întregului popor iranian.

Se va consolida

”Cele două părţi şi-au subliniat dorinţa reciprocă de a continua să consolideze într-un mod consecvent interacţiunea cuprinzătoare ruso-iraniană în beneficiul popoarelor celor două ţări”, a precizat Kremlinul în comunicatul său despre convorbirea Putin-Mokhber.

Agenţia oficială de presă RIA Novosti l-a citat pe Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, declarând că Moscova ar putea ajuta Iranul în ancheta privind accidentul.

Rusia a făcut o serie de paşi pentru a-şi consolida legăturile politice şi militare cu Iranul. Strânsă relaţie  pe care SUA şi Israelul o privesc cu îngrijorare.

Condoleanțe, dar și amiciție

Ministerul rus de Externe a declarat că un nou tratat interstatal  reflectă „creşterea fără precedent” a legăturilor dintre Rusia şi Iran. El este în etapa de finalizare şi se aşteaptă ca Moscova şi Teheranul să-l semneze în curând.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat că Moscova se aşteaptă ca toate acordurile anterioare cu Iranul să fie puse în aplicare

Putin i-a transmis, de asemenea, condoleanţe liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

„Seyed Ebrahim Raisi a fost un politician remarcabil. A cărui întreagă viaţă a fost dedicată slujirii Patriei”, a spus Putin în mesajul său.

„Ca un prieten adevărat al Rusiei, a avut o contribuţie personală nepreţuită la dezvoltarea relaţiilor  între ţările noastre. Și a depus mari eforturi pentru a le aduce la nivelul de parteneriat strategic„, a afirmat Putin.