Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, planuri mărețe. Va reuși să răstoarne dominația dolarului?
Lumea la zi

Rusia, planuri mărețe. Va reuși să răstoarne dominația dolarului?

putin rusia (sursă foto: Reuters)
sursă foto: Reuters

Rusia a depus eforturi pentru a înlocui utilizarea dolarului american în comerțul internațional. Dar există barili de petrol rusesc blocați pe mare din cauza problemelor legate de plata în monede alternative. Transporturile de țiței rusesc de calitate Sokol către compania de stat Indian Oil Corp, sau IOC, au fost întârziate. Din cauza unor probleme de plată, a relatat marți Reuters. Citând două surse familiarizate cu această chestiune. Vânzătorul este compania petrolieră rusă de stat Rosneft.

Problema a apărut deoarece unitatea Rosneft care vinde petrolul nu a reușit să deschidă un cont bancar în Emiratele Arabe Unite. Pentru a primi plăți în dirhami.  Acest lucru a întârziat șase încărcături de petrol Sokol pe care IOC trebuia să le primească de la sfârșitul lunii noiembrie până în decembrie. Astfel, încărcăturile au zăbovit în mare în jurul Indiei și Sri Lanka.

Rusia, planuri mărețe

Nu este imediat clar cât petrol Sokol este blocat pe mare din cauza problemei plăților. La începutul acestei luni, Bloomberg a raportat că aproximativ cinci milioane de barili de petrol Sokol care urmau să fie transportate din Rusia în India nu au ajuns niciodată. Problemele legate de plata petrolului Sokol evidențiază dilemele legate de relația cu Rusia. În contextul sancțiunilor radicale impuse de invazia sa în Ucraina.

India a devenit un cumpărător important de petrol rusesc în urma sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Acest lucru înseamnă că schimburile comerciale în dolari cu Rusia sunt restricționate. Iar acest lucru este important, deoarece dolarul verde este moneda preferată în comerțul internațional.

Pentru a putea cumpăra petrol rusesc, India a insistat să deconteze tranzacțiile în rupii la începutul acestui an. Aceasta deoarece utilizarea dolarilor americani ar putea să o expună unor sancțiuni secundare. Și își face griji cu privire la achiziționarea de ruble la un curs corect pe piața liberă.

Monede internaționale blocate

Cu toate acestea, autoritățile indiene controlează rupia, iar moneda nu este complet convertibilă. Ceea ce înseamnă că nu poate fi schimbată cu ușurință în altă monedă. Acest lucru ridică probleme pentru Rusia. Care a rămas blocată cu miliarde de rupii în băncile indiene la începutul acestui an. India încurajează cheltuirea rupii în țara sa. Problema pentru Rusia este că nu sunt multe lucruri pe care vrea să le cumpere din India.

Pentru a ocoli problema rupiei și pentru a-și reduce riscurile valutare, oficialii ruși și directorii din domeniul petrolier au făcut presiuni asupra cumpărătorilor indieni. Pentru a-i plăti în yuani chinezi. Acesta este, de asemenea, supus unor controale și nu este complet convertibil. Dar Rusia importă mult mai mult din China. Cu toate acestea, guvernul indian se simte din ce în ce mai inconfortabil în ceea ce privește comerțul cu yuani. Deoarece sunt implicate taxe de conversie valutară și există rivalitate geopolitică între Delhi și Beijing.

O altă monedă pe care Rusia ar putea să o folosească pentru a face comerț cu India este dirhamul Emiratelor Arabe Unite. Dar EAU își intensifică supravegherea companiilor rusești. Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a recunoscut provocările legate de plățile transfrontaliere într-un interviu recent acordat presei locale. Dar a adăugat că economia țării s-a restructurat rapid pentru a face față sancțiunilor internaționale, conform Business Insider .