Info

Rusia, o nouă mutare care pune Ucraina în dificultate! Dronele iraniene fac ravagii

Drone iraniene Sursa foto Rappler
Sursa foto: Rappler

Acum săptămână, dronele iraniene au început să apară pentru prima dată pe cerul Ucrainei. Andriana Arekhta, sergent junior în cadrul forțelor armate ucrainene, a declarat că dronele au zburat din Crimeea pentru a ataca unitatea sa de forțe speciale care lupta în apropierea orașului Kherson din sudul țării.

Dronele din Iran au evitat apărarea soldaților și au aruncat bombe asupra poziției lor, distrugând două tancuri cu echipajele în interior.

„Este foarte dificil să vezi aceste drone pe radare. Este o problemă uriașă”, a declarat Arekhta, care a călătorit la Washington, D.C., săptămâna trecută, ca parte a unei delegații de femei soldat ucrainene. 

Rusia a importat drone din Iran

În ultima săptămână, Rusia a acționat cu drone de luptă, Shahed și Mohajer, care sunt importate din Iran în număr tot mai mare în Ucraina, cu rezultate devastatoare. Unele au lovit poziții de luptă, spulberând tancuri și vehicule blindate, în timp ce altele au afectat infrastructura civilă, inclusiv în orașul portuar Odessa.

În discursul său de vineri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele antiaeriene ale țării sale au doborât mai mult de o duzină de drone în regiunea estică Dnipropetrovsk și în Odessa. Forțele aeriene ucrainene le-au identificat ca fiind drone kamikaze Shahed-136 și drone Mohajer-6, care transportă muniții și pot fi folosite și pentru recunoaștere, conform POLITICO

Însă, în interviuri, un activist ucrainean și trei soldați au declarat că dronele iraniene reprezintă o amenințare majoră atât pentru luptători, cât și pentru civili. Sosirea lor pe câmpul de luptă face și mai urgentă nevoia ca Occidentul să trimită armament modern suplimentar, în timp ce Kievul încearcă să profite de recentele câștiguri pentru a recuceri cât mai mult teritoriu posibil înainte de venirea iernii, au spus ei.

Dronele iraniene i-ar putea salva pe ruși

Dronele iraniene par a fi un potențial schimbător de joc pentru ruși. Acestea sunt relativ mici și zboară la altitudine joasă, evitând radarele ucrainene. Arekhta a spus că le-ar putea doborî cu rachete antiaeriene Stinger, dar numai în timpul zilei, deoarece armele furnizate de SUA nu sunt prevăzute cu un sistem de vedere pe timp de noapte.

Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare aeriană, cum ar fi sistemele de contra-rachetă, artilerie și mortiere pe care SUA le-au folosit în Afganistan, și de radare de 360 de grade pentru a contracara noua amenințare, a declarat grupul de vizitatori.

„Trebuie să fiu pe poziție împotriva elicopterelor rusești dintr-o parte și a dronelor iraniene venite din altă parte”, a declarat Arekhta. „Este foarte greu să închizi zona imensă cu Stingers, cu alte arme care pot lovi aceste drone”.

Arekhta folosește dronele Switchblade 300 furnizate de Washington, dar acestea sunt în esență sisteme comerciale care nu sunt suficient de puternice pentru a funcționa împotriva vehiculelor blindate și a artileriei, a spus ea. Ucraina are nevoie de dronele modernizate Switchblade 600, o muniție de trândăveală pe care ea a descris-o ca fiind „un Javelin zburător”.

Washingtonul a încheiat un contract cu producătorul AeroVironment pentru a trimite versiunea 600, dar probabil că acestea nu vor ajunge decât peste multe luni.

Războiul continuă

Forțele ucrainene se luptă acum cu rușii pe două fronturi: avansează spre est, de la râul Oskil, în regiunea contestată Donbas, și spre sud, dinspre Kherson. După un progres inițial la începutul lunii, în timpul căruia Kievul a recucerit o mare parte din regiunea Harkov ocupată de ruși, câștigurile au încetinit semnificativ. Soldații ucraineni împing acum în Donbasul înrădăcinat, unde cele două părți se află practic în impas din 2014.

În regiunea Donețk, bătălia este acum mai dificilă, deoarece forțele rusești luptă din tranșee și adăposturi construite cu ani în urmă, a declarat Ivanna Chobaniuk, un medic care servea în apropiere de Harkov înainte de a călători la Washington săptămâna trecută.

În nord-est, soldații ucraineni încearcă să recucerească terenul folosind Toyota și alte mașini civile – care sunt deosebit de vulnerabile la atacurile dronelor – deoarece vechile lor vehicule blindate au fost distruse, a declarat Chobaniuk.

Vechile tancuri din epoca sovietică pe care le operează Kievul au o multitudine de probleme, a spus Arekhta. Soldații primesc frecvent mesaje de eroare atunci când folosesc sistemul de ochire și nu există un sistem de protecție împotriva incendiilor, ceea ce îi obligă să folosească un mic extinctor de incendiu în exteriorul tancului dacă sunt loviți. Tancurile nu se conectează la radiourile furnizate de soldați din Occident, așa că Arekhta trebuie să folosească telefonul mobil pentru a comunica. În timpul iernii, „tancul sovietic nu funcționează deloc”, a spus ea.

Ucraina are nevoie de armament nou

Kievul are nevoie de tancuri moderne, vehicule de luptă Bradley și Humvee pentru a ajuta forțele ucrainene să avanseze în fața artileriei rusești grele, au spus soldații.

„Acum este momentul în care avem un impuls”, a declarat Daria Kaleniuk, șefa organizației non-profit ucrainene Centrul de acțiune anticorupție. „Continuăm să contraatacăm și să contraatacăm în Toyota, în mașini civile – este foarte incomod, mai ales dacă dronele iraniene survolează.”

Kievul încearcă să recupereze cât mai mult teren posibil înainte de venirea iernii, au declarat soldații. Dar acum au o nouă problemă: ca răspuns la contraofensiva lor, Vladimir Putin a mobilizat 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina.

Deși există întrebări cu privire la calitatea soldaților pe care Putin i-a chemat, Rusia va folosi lunile reci, când luptele încetinesc de obicei, pentru a-i antrena și echipa, au declarat soldații ucraineni.

„Dacă le dăm acest timp, în primăvară va fi o bătălie epică – o altă bătălie epică”, a declarat Daria Zubenko, un sergent superior care a servit ca paramedic și lunetist.

Avioanele vor ajunge după ani de zile 

Ucraina ar putea folosi iarna pentru a-și antrena forțele cu arme mai avansate pe care Occidentul nu a dat încă undă verde – de exemplu, tancuri de luptă moderne și avioane de vânătoare, a declarat Kaleniuk. Forțele armate ucrainene au trimis în urmă cu două săptămâni o scrisoare oficială de solicitare prin care cereau avioane de luptă noi sau folosite, iar forțele sale aeriene au identificat câteva zeci de piloți care vorbesc limba engleză și sunt pregătiți să înceapă imediat antrenamentele, a spus ea. 

Dar tancurile și avioanele moderne pot fi puțin mai mult decât un vis, cel puțin pentru moment. Deși oficialii Pentagonului au lăsat ușa deschisă pentru a trimite Kievului avionul de luptă F-16 fabricat în SUA, generalii de rang înalt au declarat că avioanele nu vor ajunge decât după ani de zile după ce se va lua orice decizie politică de a le dona.

„M-am săturat să-mi pierd prietenii”, a spus Arekhta.

 „Uneori spun doar „La mulți ani” pe rețelele de socializare, pe Facebook, iar răspunsul este: „este mort””, a continuat acesta.