Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu începe un război total cu NATO. Președintele are deja planuri de a-l distruge din interior
Lumea la zi

Rusia nu începe un război total cu NATO. Președintele are deja planuri de a-l distruge din interior

Nato si Rusia Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

Era de pace și prosperitate relativă de care Occidentul s-a bucurat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit. În martie, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Europa se află într-o epocă „prebelică”. Rusia nu trebuie să învingă Ucraina pentru securitatea continentului.

„Nu vreau să sperii pe nimeni. Războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituții media europene. „Este real. De fapt, a început deja acum mai bine de doi ani”. Acesta a făcut referire la invazia rusă în Ucraina.

Pe cine vrea Rusia să distrugă?

Acesta este unul dintre o serie de avertismente din ce în ce mai dure că războiul din Ucraina ar putea fi un preludiu la un conflict mult mai mare. Documente germane de planificare militară scurse în ianuarie au imaginat Rusia lansând o ofensivă masivă în 2024 pentru a profita de scăderea sprijinului occidental în Ucraina. Documentele, obținute de Bild, prevăd apoi că Rusia își îndreaptă privirile către membrii NATO din Europa de Est. Urmărește să își destabilizeze inamicii prin atacuri cibernetice și haos intern în statele baltice Estonia, Lituania și Letonia.

Germania nu este singura. La sfârșitul anului trecut, agenția de securitate națională din Polonia a estimat că Rusia ar putea ataca NATO în termen de trei ani.

Membrii alianței NATO au jurat fiecare să se protejeze reciproc împotriva atacurilor. Acest lucru este stabilit în cadrul articolului 5 din Tratatul de la Washington. Asta înseamnă că un atac rusesc asupra unui membru ar putea declanșa un război care să implice mai multe state înarmate nuclear.

De ce se tem oficialii de la NATO?

Dar dacă Putin intenționează cu adevărat să atace NATO și cum ar putea arăta un atac rămâne neclar. În martie, Putin a negat că ar avea vreun plan de a ataca membrii NATO. El a descris astfel de afirmații ca fiind „un nonsens total”.

Cu toate acestea, șefii militari occidentali nu sunt convinși. Cu o lună înainte, Putin a amenințat Occidentul cu perspectiva unui atac nuclear din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

El a făcut aluzie la o sugestie recentă a președintelui francez Emmanuel Macron, Conform acestuia, NATO ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei rusești.

Analiștii au declarat pentru Business Insider că Rusia este slăbită de bilanțul războiului din Ucraina. De asemenea, nu se află în poziția de a ataca alianța. Dar Putin joacă un joc pe termen lung. Rezultatul războiului din Ucraina și încercarea de lungă durată a Rusiei de a submina și corupe NATO vor fi factori cheie în decizia de a decide dacă Rusia va ataca sau nu.

Putin complotează pentru a coroda NATO

Putin are un avantaj cheie față de Occident, a declarat pentru BI Philip Ingram, un fost ofițer al serviciilor de informații militare britanice.

În timp ce liderii occidentali își fac planuri în cadrul unor cicluri electorale de aproximativ patru ani, Putin este un lider autoritar fără adversari serioși la puterea sa. Acest lucru înseamnă că el poate privi cu zeci de ani înainte.

„El nu dorește, în acest moment, o confruntare directă cu NATO. Dar el gândește într-un mod diferit și planifică într-un mod diferit față de noi, în Occident, și, prin urmare, față de modul în care o fac țările NATO”, a spus Ingram.

„Așadar, ambiția lui în creștere nu va fi aceea de a ataca NATO și țările NATO anul viitor. Dar el va stabili condițiile pentru a putea face acest lucru”, a declarat Ingram.

Analiști precum Ingram consideră că Putin își dă seama că atacarea NATO acum ar avea un cost vast și punitiv pentru Rusia. În schimb, Putin va căuta să slăbească NATO din interior pentru a crea puncte slabe pe care le poate ataca în viitor, dacă va dori.

Are un război hibrid sau nu Putin?

Pentru a face acest lucru, Putin va intensifica probabil așa-numitul „război hibrid” al Rusiei împotriva țărilor NATO.

După cum spune NATO, războiul hibrid „se desfășoară adesea în zone gri, sub pragul unui război convențional”.

„Instrumentele sau uneltele folosite și fuzionate împreună pentru a declanșa războiul hibrid sunt adesea dificil de discernut, atribuit și coroborat”.

Acestea pot include răspândirea de teorii ale conspirației și dezinformare, stimularea partidelor extremiste din anumite țări, alimentarea amenințărilor teroriste și lansarea de atacuri cibernetice pentru a submina fundamentul societăților occidentale.

„Este puțin probabil ca amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru NATO să fie o invazie. Este mai probabil să provină dintr-o serie de alte amenințări militare și non-militare. Acest lucru se numește adesea amenințări hibride”, a declarat pentru BI Ruth Deyermond, expert în armata rusă la King’s College London.

Un obiectiv central este acela de a smulge SUA din angajamentul de a-și apăra aliații europeni. Speră că va fi implicată într-o altă campanie militară costisitoare în altă parte. De asemenea, există posibilitatea de a se plictisi de proiectul NATO.

„Din acest motiv, mă aștept să vedem Rusia folosind toate trucurile și capacitățile din dulapul său pentru a submina unitatea occidentală în anii următori”, a declarat pentru BI Bryden Spurling, analist la RAND Corporation.

Un război sub acoperire este deja în curs de desfășurare

Rusia, subliniază unii, este deja angajată într-un război cu NATO, chiar dacă în mod ascuns. Cu doar câteva zile în urmă, un grup de bărbați din Marea Britanie a fost acuzat că a efectuat atacuri incendiare asupra unei întreprinderi legate de Ucraina în numele serviciilor secrete rusești. Acesta este doar un exemplu de tactici de „război hibrid”.

În ultimele luni, Rusia a fost, de asemenea, acuzată că se află în spatele bruiajului sistemelor de navigație GPS ale avioanelor din nordul Europei și din țările baltice. Unii susțin că ar putea face parte dintr-un atac de „război hibrid”.

Robert Dover, profesor de securitate internațională la Universitatea Hull din Marea Britanie, a declarat că întrebarea dacă Rusia va ataca NATO este deja redundantă.

„Rusia este deja implicată într-un conflict semnificativ cu țările NATO și aliații lor”, a subliniat el.

Războiul din Ucraina a expus limitele serioase ale puterii militare a NATO. Alianța s-a străduit să producă suficiente proiectile de artilerie și muniție pentru Ucraina.

În timpul recentului blocaj al ajutorului american, țările europene din NATO nu au fost în măsură să compenseze deficitul. Forțele ucrainene au fost scoase din luptă în ritm de 10 la 1 pe anumite părți ale liniei frontului, care erau aproape de colaps.

SUA au deblocat recent ajutorul. Totuși, problemele pe care situația le-a expus sunt profunde, a declarat Spurling, analistul RAND. Aceasta, a spus el, este o slăbiciune pe care Rusia ar putea încerca să o exploateze dacă nu este remediată.

„Acest conflict a scos la iveală cât de slab pregătite sunt armatele occidentale pentru un război care nu este în condițiile lor. Noi menținem această fragilitate. Există un risc mai mare ca Rusia să creadă că ar putea risca brațul”, a adăugat el.