Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu vrea să audă de negocieri cu Ucraina. Summitului pentru pace din Elveția ar putea fi un eșec
Lumea la zi

Rusia nu vrea să audă de negocieri cu Ucraina. Summitului pentru pace din Elveția ar putea fi un eșec

Rusia invitată de Ucraina la un summit de pace (sursă foto: SkyNews)
Sursa foto Arhiva companiei

Rusia nu vede nicio șansă ca Elveția să conducă eforturile de a asigura pacea în Ucraina, a declarat marți un diplomat rus de rang înalt. Acest lucru s-a întâmplat după ce Berna a declarat că intenționează să găzduiască o conferință de pace la nivel înalt în Ucraina în următoarele luni.

Autoritățile elvețiene au declarat că este puțin probabil ca Rusia să ia parte, cel puțin nu la începutul discuțiilor.

Summitului pentru pace, dar fără Rusia

„Deocamdată, nu vedem nicio posibilitate ca Elveția să preia conducerea și să organizeze ceva”, a declarat Gennady Gatilov. Acesta este reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite la Geneva.

Rusia a declarat că inițiativa elvețiană este sortită eșecului fără participarea Moscovei.

Gatilov a declarat că, deși Moscova nu se opune negocierilor pentru a pune capăt războiului, nu va participa la discuțiile din Elveția. Aceasta din urmă este o țară despre care a spus că a renunțat la neutralitate prin poziția sa față de acest conflict.

Elveția a adoptat sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invaziei. A înghețat aproximativ 7,7 miliarde de franci elvețieni (8,53 miliarde de dolari) în active financiare aparținând rușilor. Gatilov le-a descris drept „bani furați”.

„De aceea credem că Berna și-a devalorizat, din păcate, statutul de stat neutru”, a spus el.

Ce au în plan oficialii din Elveția?

Președintele Viola Amherd a declarat luna trecută că Elveția caută să invite la conferința de pace națiunile cu economie emergentă BRICS, statele arabe și țările din Sudul Global. China a declarat că ar lua în considerare participarea.

Gatilov a declarat că inițiativa a fost concepută pentru a determina aceste țări să sprijine formula de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Formula este una inacceptabilă pentru Rusia.

După doi ani de război, Rusia deține puțin sub o cincime din teritoriul Ucrainei. Prezintă conflictul ca pe o luptă existențială. De asemenea, îi acuză pe susținătorii occidentali ai Kievului că folosesc Ucraina ca teatru de luptă împotriva Rusiei.

Moscova a declarat în repetate rânduri că este deschisă la discuții. Totuși, acestea trebuie să recunoască „noile realități de pe teren”. Ucraina cere restabilirea integrității sale teritoriale și retragerea completă a forțelor rusești ca și condiții pentru pace, conform theprint.in.