Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, mesaj direct pentru România! Ce ne-a transmis Moscova cu ocazia Zilei Naționale
Lumea la zi

Rusia, mesaj direct pentru România! Ce ne-a transmis Moscova cu ocazia Zilei Naționale

Vladimir Putin, Sursă foto: Mediafax
Sursă foto: Mediafax

Amabasada Rusiei la București a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj special adresat României, cu ocazia Zilei Naționale de 1 decembrie. Alături de mesaj, oficialii ruși au atașat o imagine cu steagul țării noastre.

„Personalul Ambasadei Federației Ruse îi felicită pe cetățenii României de Ziua Națională! LA MULȚI ANI!”, se arată în mesajul emis de Ambasada Rusiei.

În martie ne amenințau

La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov,  a atenționat România, că nu are voie să permită staționarea avioanelor militare ucrainene sau să aprobe utilizarea acestora în conflictul miliar dintre Ucraina și Rusia.

„Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat”, a avertizat la acea vreme Konaşenkov.

„Practic, întreaga aviaţie aptă de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a mai adăugat acesta, potrivit ZF.

De altfel, tot în luna martie, guvernul de la Moscova a susținut că România face parte din lista țărilor „neprietenoase”, alături de statele membre UE, SUA sau Marea Britanie.

Putin crede că România vrea teritorii din Ucraina

Cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, sărbătorită în Rusia pe 4 noiembrie, președintele Vladimir Putin a subliniat că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

„Cunoaștem ideea de a crea un mare stat «de la mare la mare» într-o anumită parte a lumii politice din Polonia, au fost multe discuții pe tema aceasta înainte de al Doilea Război Mondial, era o idee fixă, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Acum vedem că liderii Poloniei și Ucrainei se îmbrățișează. Dar ideea trăiește, ideea de absorbi Ucraina nu a dispărut”, a susținut Putin, într-un discurs rostit la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai cultelor religioase din Rusia.

„Acele teritorii (din vestul Ucrainei) au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații complet diferite. Noi am cedat voluntar teritorii istorice împreună cu populația (din acele regiuni – n.red.) pentru a fi împreună, oricum, nimeni nu a întrebat poporul, dar (în cazul Poloniei – n.red.) au fost luate cu forța, ca rezultat al războiului. Oamenii din Ucraina ar trebui să se gândească la asta”, a mai transmis președintele Rusiei, potrivit Adevărul.

Răspunsul MAE

Însă, la scurt timp, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României au respins ferm aceste afirmaţii.

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina”, se arată în comunicatul de presă al MAE emis la acea perioadă.

De asemenea, MAE a subliniat că „războiul de agresiune” împotriva Ucrainei declanșat pe 24 februarie reprezintă „o încălcare gravă şi brutală” a principiilor de drept internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

„În acest context, România reafirmă susţinerea sa fermă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional”, au mai afirmat oficialii MAE.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.