Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a majorat rata dobânzii! Inflația este ridicată în continuare
Lumea la zi

Rusia a majorat rata dobânzii! Inflația este ridicată în continuare

sursă foto: Capital.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Banca Centrală a Rusiei a majorat vineri, 15 septembrie, rata dobânzii cheie cu 100 de puncte de bază, până la 13%. În acest fel costul împrumuturilor s-a majorat pentru a treia ședință consecutivă, ca reacție la valoarea scăzută a rublei și la alte presiuni inflaționiste persistente.

În urmă cu o lună, ca răspuns la prăbușirea rublei, când un dolar costa peste 100 de ruble și la un apel public al Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă. Banca a majorat ratele cu 350 de puncte de bază, până la 12%, în cadrul unei reuniuni de urgență.

Inflația ridicată

Vineri, 15 septembrie, oficialii de la Banca Centrală a Rusiei au declarat că vor lua în considerare noi majorări ale ratei dobânzii la următoarele ședințe. Au mai precizat, de asemenea, că riscurile inflaționiste rămân semnificative.

„Am majorat rata din cauza apariției riscurilor inflaționiste. O vom menține la niveluri ridicate pentru o perioadă destul de lungă de timp. Până când vom fi convinși de caracterul sustenabil al încetinirii inflației”, a declarat guvernatorul băncii, Elvira Nabiullina. „S-au cristalizat riscuri proinflaționiste semnificative. Și anume creșterea cererii interne care a depășit capacitatea de expansiune a producției și deprecierea rublei în lunile de vară”, a precizat banca într-un comunicat.

Creștere de urgență

Rusia a revenit treptat asupra unei creșteri de urgență la 20%, pe care a adoptat-o în februarie 2022, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina și Occidentul a impus sancțiuni radicale. Ratele au crescut la un nivel de până la 7,5% anul trecut. Dar, pe măsură ce slăbirea bruscă a rublei a alimentat riscurile inflaționiste generate de o piață a muncii tensionată, de cererea puternică de consum și de deficitul bugetar amplu al Moscovei, Banca Centrală a fost forțată să intre într-un ciclu de înăsprire care a început la sfârșitul lunii iulie.

Banca centrală și-a ajustat previziunile de inflație de la 5,0-6,5% la 6,0-7,0% la sfârșitul anului. La 11 septembrie, inflația anuală a fost de 5,33%, peste ținta de 4%. Capital Economics a declarat că nu este convinsă că inflația va reveni la ținta de 4% a băncii în 2024. Totodată, se așteaptă la mai multe creșteri de rata dobânzii.

„Banca centrală a Rusiei este o instituție de tip hawkish (care adoptă o politică agresivă cu scopul de a menține inflația scăzută). Își ia în serios angajamentul de a lupta împotriva inflației”, a declarat economistul senior pentru piețele emergente Liam Peach. „În condițiile în care politica fiscală va rămâne relaxată, economia va continua probabil să se supraîncălzească. În acest fel presiunile inflaționiste vor continua să crească. Vor exista mai multe presiuni asupra băncii centrale pentru a înăspri politica monetară”.

O inflație mai mică

Banca și-a îmbunătățit prognoza privind intervalul de variație a ratei cheie pentru 2023. De la 7,9-8,3% la 9,6-9,7%. Ea vede acum excedentul de cont curent din acest an la 45 de miliarde de dolari, față de 26 de miliarde de dolari anterior. Banca și-a menținut prognoza de creștere economică pentru 2023 la 1,5-2,5%. Dar a avertizat că economia și-a încheiat acum faza de redresare și înăsprirea pieței muncii, vor limita creșterea viitoare.

Următoarea ședință de stabilire a ratei dobânzii este programată pentru 27 octombrie, informează reuters.com