Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, la conducerea ONU? Serghei Lavrov va prezida reuniunea Consiliului de Securitate
Lumea la zi

Rusia, la conducerea ONU? Serghei Lavrov va prezida reuniunea Consiliului de Securitate

Serghei Lavrov - sursa foto - zdg.md
Sursa foto : zdg.md

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va prezida reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de la New York din luna aprilie, în ciuda faptului că Moscova este în război cu Ucraina și reprezintă de asemenea, inițiatorul acestui conflict militar. Moscova a declarat că Serghei Lavrov va prezida reuniunea de luna viitoare, când Rusia va deține președinția rotativă a organismului internațional.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie înlăturată din Consiliul de Securitate din cauza operațiunii militare lansate în februarie anul trecut și s-a împotrivit președinției puterii ruse a organizației, considerând-o  a fi o „glumă nesărată”.

Rusia, la conducerea ONU

„Un alt eveniment-cheie al președinției ruse (a Consiliului de Securitate) va fi o dezbatere deschisă la nivel înalt privind multilateralismul eficient, prin apărarea principiilor Cartei ONU. Această reuniune va fi prezidată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, în cadrul unei conferințe  de presă.

Luna trecută, ambasadorul rus al ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că Moscova intenționează să organizeze o reuniune a Consiliului de Securitate pe tema a ceea ce aceștia afirmă că este „situația reală” a copiilor ucraineni deportați în Rusia. Aceasta este o problemă care a ajuns în prim-plan după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război legate de răpirea copiilor ucraineni. Instanța a precizat că solicită arestarea lui Putin deoarece acesta „este presupusul responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a copiilor și pentru cea de transfer ilegal al acestora din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

De când Putin a lansat invazia, în urmă cu mai bine de un an, rușii au fost acuzați că au deportat copii ucraineni în teritoriile controlate de Rusia pentru a-i crește cu un spirit pro-rus. Cel puțin 1.000 de copii au fost răpiți din școlile și orfelinatele din regiunea Kherson, în timpul celor opt luni de ocupație a zonei de către Rusia, spun autoritățile locale. Locul unde se află aceștia este încă necunoscut.

Moscova vrea să clarifice situația copiilor ucraineni

Vassily Nebenzia, ambasadorul rus al ONU, a calificat problema copiilor drept „total exagerată” și a declarat că Moscova vrea să explice la reuniunea Consiliului de Securitate, în jurul datei de 6 aprilie, că aceștia au fost duși în Rusia „doar pentru că am vrut să-i ferim de pericolul pe care l-ar putea aduce activitățile militare”. Nebenzia a fost întrebat dacă Rusia intenționează să readucă copiii în Ucraina. „Când condițiile vor fi sigure, desigur. De ce nu?”, a răspuns oficialul rus.

Ucraina a criticat anterior viitoarea schimbare a președinției la Consiliul de Securitate al ONU. „Președinția rusă a Consiliului de Securitate al ONU de la 1 aprilie este o glumă nesărată. Rusia și-a uzurpat locul, duce un război colonial, liderul său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea de copii”, a scris pe Twitter ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Președinția ONU este asigurată prin rotație în fiecare lună de către cele 15 state membre. Rusia a prezidat ultima dată consiliul în februarie 2022. Rusia va avea o influență redusă asupra deciziilor, dar va fi însărcinată cu stabilirea agendei organismului internațional. Rusia susține că acei copii ucraineni preluați pe teritoriul lor, nu au părinți sau tutori care să aibă grijă de ei și nu pot fi contactați.

Dar s-a dovedit că oficialii au deportat copiii ucraineni în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia fără consimțământul lor, i-au mințit că nu sunt doriți de părinți, i-au folosit pentru propagandă și le-au dat familii și cetățenie rusă. Indiferent dacă au sau nu părinți, creșterea copiilor de război într-o altă țară sau cultură poate fi un marker al genocidului, o încercare de a șterge însăși identitatea unei națiuni nimicite. Procurorii spun că această decizie poate fi, de asemenea, legată direct de Vladimir Putin, care a susținut în mod explicit adopțiile, conform DailyMail .