Infofinanciar > Lumea la zi > S-au împlinit 15 ani de la invazia rusească în Georgia. Rusia e considerată un agresor
Lumea la zi

S-au împlinit 15 ani de la invazia rusească în Georgia. Rusia e considerată un agresor

Georgienii se confruntă cu două zone de conflict: Abhazia și Osetia de Sud, ambele la granița cu Rusia
sursa foto: dreamstime.com

Georgia a denunțat, marți, 7 august, că s-au făcut 15 ani de când statul agresor Rusia a invadat această țară, în 2008. Guvernul georgian a cerut încetarea ocupației regiunilor georgiene Osetia de Sud și Abhazia și a spus că „întreaga lumea știe” că Rusia a fost un agresor.

Garibașvili a criticat și pe Mihail Saakașvili, fostul președinte al țării în timpul invaziei rusești și acum în detenție. L-a învinovățit pe Saakașvili pentru declanșarea conflictului din Osetia de Sud în 2008 și au afirmat că aceasta a provocat intervenția Kremlinului și recunoașterea regiunilor separatiste. Acest lucru reflectă o strategie obișnuită a Kremlinului de a crea entități „statuale” pe teritoriile vecine pentru a amplifica tensiunile ulterior – un model utilizat și în Transnistria (Republica Moldova) și în Donețk, Luhansk (Ucraina).

Forțele armate georgiene sunt considerate eroine

Cu prilejul împlinirii a 15 ani de la conflictul din august 2008, Garibaşvili a subliniat că forțele armate georgiene au demonstrat „eroism și dăruire remarcabilă”. Totuși, el a remarcat și „acțiunile dezonorante ale comandantului suprem Saakaşvili”. „Ştim de mult timp că Rusia a fost un agresor, ştim acest lucru şi întreaga lume ştie acest lucru”, a declarat prim-ministrul guvernului Georgiei, Irakli Garibaşvili.

„Evident, această nenorocire, această tragedie, acest război a avut loc sub autorităţile precedente. Ele nu au făcut nimic pentru a preveni acest război”, a spus Garibașvili în timpul unei vizite la cimitirul Mujatgverdi din Tbilisi, unde sunt înhumaţi militarii care şi-au pierdut viaţa în timpul acelui conflict.

Într-un mesaj postat anterior pe Facebook cu ocazia comemorării a 15 ani de la acele evenimente, liderul guvernului georgian a subliniat că Georgia continuă să urmeze „calea pașnică de restabilire a integrității teritoriale și reunificarea țării”.

„Ne animă credinţa de neclintit că o Georgie paşnică, unită, puternică şi dezvoltată este cea mai bună perspectivă pentru georgieni, oseţi, abhazi, pentru toate popoarele care trăiesc pe pământul nostru, şi facem totul pentru ca acest obiectiv să devină realitate cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.

Osetia de Sud a fost ținta Rușilor

Pe 8 august 2008, trupele georgiene au pătruns în Osetia de Sud, o regiune separatistă cu aproximativ 30.000 de locuitori, cu scopul de a reinstaura controlul asupra zonei în revoltă. Motivul invocat a fost amenințarea Rusiei de a ocupa regiunea militară. În replică, Rusia a efectuat atacuri aeriene împotriva obiectivelor militare georgiene și a trimis trupe în Osetia de Sud, numind această acțiune „impozitarea păcii”, ceea ce a dus la expulzarea georgienilor din zonă. Însă, Rusia nu s-a limitat doar la Osetia de Sud, ci a intrat și în Abhazia, altă regiune separatistă, și a ajuns în orașul Gori, situat la 75 de kilometri de capitala Tbilisi. Cu toate acestea, Rusia și-a retras ulterior trupele din teritoriul georgian.

Kremlinul a recunoscut mai târziu independența Osetiei de Sud și Abhaziei, iar această decizie a fost susținută de câteva țări, precum Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria. Cu toate acestea, această acțiune a fost în mare parte condamnată de comunitatea internațională.

Potrivit datelor disponibile, președintele Georgiei de atunci, Mihail Saakașvili, a dat ordinul pentru operațiunea militară în Osetia de Sud pe 7 august 2008, la ora 23:35. Anumite surse indică că la acel moment armata regulată a Rusiei deja pătrunsese în Georgia, în timp ce Kremlinul susține că forțele rusești au intrat în Georgia pe 8 august 2008.

Opoziția din Georgia acuză actualul guvern de derapaj autoritar și simpatii pro-Moscova, în contextul conflictului din Ucraina, ceea ce a deteriorat relațiile cu Ucraina și cu Occidentul. Mai mult, opoziția susține că fondatorul partidului aflat la putere, Visul Georgian, miliardarul Bidzina Ivanișvili, fost premier, ar fi de fapt „conducătorul din umbră” al guvernului de la Tbilisi și un susținător al intereselor Kremlinului în Georgia, conform digi24.ro.