Infofinanciar > Lumea la zi > Legături din ce în ce mai strânse între Rusia și Coreea de Nord! Comerț cu tehnologii avansate
Lumea la zi

Legături din ce în ce mai strânse între Rusia și Coreea de Nord! Comerț cu tehnologii avansate

kim jong un vladimir putin (sursă foto: The Telegraph)
sursă foto: The Telegraph

Potențialul parteneriat al Coreei de Nord cu Rusia ia avans. S-a aflat recent că Phenian ar urma să furnizeze Moscovei muniții de care are mare nevoie. Însă este posibil ca acestea să aibă un impact redus în conflictul din Ucraina.

„Dacă te duci la Coreea de Nord pentru ajutor, te cam lovești de un zid”, a declarat Seth Jones, director al Programului de Securitate Internațională. „Coreea de Nord este o țară disperată. A fost marginalizată de aproape toată lumea, suferă de o foamete. Dacă te duci la nord-coreeni pentru ajutor, aceasta este ultima soluție”.

Rusia și Coreea de Nord, cele mai bune prietene

Războiul dintre Moscova și Ucraina a consumat o cantitate mare de muniții și a distrus un număr semnificativ de artilerie grea de ambele părți. Astfel, președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelensk au fost determinați să găsească orice sprijin suplimentar pentru a rezista mai mult decât cealaltă parte.

Luna aceasta, Putin l-a găzduit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a discuta despre o potențială afacere cu arme. Asta chiar dacă niciunul dintre cei doi lideri nu a semnat vreun acord oficial până la sfârșitul călătoriei. Coreea de Nord ar urma să primească din partea Rusiei tehnologie avansată în domeniul armamentului și provizii alimentare în schimbul mai multor muniții și artilerie.

Comerț cu tehnologii avansate

Presa de stat rusă a relatat că singurele arme care au ajuns în Rusia au fost „cadouri” de la un guvernator regional rus care i-a dăruit lui Kim cinci drone „kamikaze”, o dronă de recunoaștere și o vestă antiglonț. Mișcarea de securizare a altor muniții este una vitală. Dar nu una despre care experții par să creadă că va aduce beneficiile cerute de Putin.

Președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat că este „sceptic”. Nu se încrede în orice contribuție pe care ar putea-o aduce Coreea de Nord. A făcut apoi referire inclusiv la rachetele de artilerie. Acestea s-ar dovedi „decisive” sau va face vreo diferență. „Nici Rusia și nici Ucraina nu au acces la suficiente arme pentru a continua în ritmul în care merg acum”, a declarat Jones.

Un război lent

„Există două opțiuni: Una este să produceți voi înșivă aceste tipuri de materiale și niciuna dintre aceste țări nu are capacitatea de a face acest lucru”, a continuat el. „A doua este să recurgi la ajutor din partea aliaților și partenerilor”. Zelenski și-a făcut partea sa. Adică a asigurat un acord cu președintele Biden pentru un ajutor de 325 de milioane de dolari. În acord sunt incluse arme antitanc, echipamente de apărare aeriană, proiectile de artilerie și alte echipamente.

Biden a reiterat apoi angajamentul SUA de a „ajuta Ucraina să construiască o forță capabilă să asigure securitatea pe termen lung a Ucrainei. O forță capabilă să descurajeze viitoarele amenințări la adresa suveranității, integrității teritoriale și libertății”. Putin a apelat la o serie de națiuni din Asia și din Asia Mică. Liderul rus dorește să atragă sprijin în principal din partea Chinei și a Iranului. Acesta din urmă contribuie cu drone și antrenamente pentru trupele rusești, scrie FoxNews.