Lumea la zi

Rusia a trimis „Barosul” în Ucraina! De ce este capabilă arma lui Putin

„Barosul”, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să trimită pe frontul din Ucraina, în contextul contraofensivelor armatei condusă de Zelenski, mortierul autopropulsat greu 2S4 Tulip supranumit „Barosul”. Această armă a fost utilizată de Rusia până acum în Afganistan, Cecenia și Siria, unde a produs efecte devastatoare.

Potrivit specificațiilor tehnice, „Barosul” are un tun de 240 mm și o rază de circa 20 km. Acesta poate lansa „micro-bombe nucleare” care pot distruge o zonă de dimensiunea unui stadion de fotbal. În plus, mortierul poate trage și cu muniție perforantă, ghidată cu laser și cu muniții cu dispersie interzise.

Însă, muniția principală a mortierului din Rusia este proiectilul exploziv 53-F-864, care are o greutate totală de 130 kg.

„Este o armă masivă, devastatoare când sunt folosite arme convenționale, capabilă să distrugă o suprafață mare. Dar ar constitui și o țintă de foarte mari dimensiuni pentru echipajele de artilerie și de drone ucrainene, care vânează zilnic echipament ofensiv”; „Mortierul este capabil să vizeze o țină aflată în afara vederii sale cu bombe care ar fi extrem de dificil dacă nu imposibil de interceptat”, a precizat un expert în domeniul securității pentru cei de la Daily Mirror.

Primele trei 2S4 Tulip au fost fabricate în 1969. Doi ani mai târziu, aceste arme au intrat în serviciul armatei ruse. Ulterior, producția de serie a început în 1974.

Primul model „Baros” a fost observat de occidentali în anul 1975. Aceștia au numit această armă „NATO M-1975”, scriu cei de la Adevărul.

Orașul Bahmut, un „tocător de carne”

În prezent, în încercarea de a cuceri orașul Bahmut sunt implicați mai mulți membrii ai grupării de mercenari Wagner. Însă, până acum, grupul condus și înființat de oligarhul rus Evgeni Prigojin a suferit pierderi de mii de soldați în această zonă.

Astfel, luând în calcul numărul de victime, frontul din Bahmut a fost poreclit „tocător de carne”.

„Totul este complet distrus, viața a dispărut aproape în totalitate. Pământul de lângă Soledar e plin de cadavrele ocupanților și de cicatricile lăsate de atacuri. Așa arată demența totală”, a precizat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De asemenea, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a susținut că Rusia a aruncat în luptă „un număr mare de grupuri de asalt”.

„Inamicul avansează literalmente peste trupurile propriilor soldați și folosește masiv artileria, lansatoarele de rachete și mortierele, lovindu-și propriile trupe”, a adăugat Maliar.

Atacurile rușilor, necruțătoare

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, a catalogat atacurile rusești ca fiind necruțătoare.

„Armata rusă reduce orașele ucrainene la moloz, folosind tot felul de arme în tacticile lor de pământ pârjolit. Rusia poartă un război fără reguli, ceea ce duce la moartea și suferința civililor”, a spus acesta.

Armata rusă are ca obiectiv cucerirea orașului Bahmut pentru a peturba liniile de aprovizionare ale Ucrainei.