Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a creat un model de eliminare a identităţii ucrainene! Copii sunt ținta principală
Lumea la zi

Rusia a creat un model de eliminare a identităţii ucrainene! Copii sunt ținta principală

Rusia și Ucraina, Sursă foto: Financial Intelligence
Sursă foto: Financial Intelligence

În spatele liniilor de front ale războiului, forțele rusești încearcă să se asigure că teritoriul pe care l-au cucerit nu va mai putea fi niciodată integrat în Ucraina, potrivit oficialilor europeni din domeniul informațiilor.

În mai mult de un an de la invazie, Moscova și-a consolidat controlul asupra unor mari părți din sudul și estul Ucrainei prin ingineria unor schimbări culturale și demografice prin violență, coerciție economică și înlocuirea populațiilor locale, au declarat oficialii, care au cerut să nu fie numiți, discutând despre materiale confidențiale. Scopul acestor presupuse crime de război pare a fi eliminarea identității ucrainene în zonele ocupate de Rusia, au spus oficialii europeni.

Forțele ruse „sunt angajate în operațiuni de filtrare, tortură și execuții extrajudiciare”, a declarat prin e-mail Michael Carpenter, reprezentantul permanent al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. „Vindecarea rănilor de război nu va fi ușoară”.

Drepturile omului în Ucraina

Oficialii de la Kremlin au negat că forțele rusești au comis abuzuri ale drepturilor omului în Ucraina, în timp ce Putin însuși a susținut că nu există o identitate națională ucraineană. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus pentru presupuse crime de război.

O recentă analiză detaliată asupra manualelor ruse utilizate în teritoriile ocupate – realizată de „Almenda” şi Centrul Regional pentru Drepturile Omului – a identificat o serie de „mari naraţiuni” menite să îi influenţeze pe copiii ucraineni.

Manualele prezintă în mod sistematic Ucraina ca parte a Rusiei şi îi neagă suveranitatea. Ucrainenii care au luptat pentru independenţa naţiunii lor de-a lungul istoriei sunt prezentaţi drept „trădători”.

„Un nou manual de istorie, al cărui coautor este Vladimir Medinski (consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin), afirmă că Ucraina este un stat ultranaţionalist, că ucrainenii au fost inventaţi de Austro-Ungaria, că sunt un grup etnic ‘artificial'”, subliniază Vorobiova, potrivit ȘtirileProTv.

Loialitatea rusească

În teritoriile ocupate, elevilor li se predă exclusiv în limba rusă, în timp ce părinţii sunt intens descurajaţi să-şi lase copiii în clase ucrainene disponibile oficial.

„Aceşti părinţi riscă să fie consideraţi drept ‘neloiali'”, spune interlocutoarea EFE.

Unii elevi merg la şcoli administrate de ruşi pentru a se conecta mai târziu în timpul zilei la cursurile online în şcolile lor ucrainene. Dar aceste familii se confruntă cu ameninţări grave, explică directoarea uneia dintre aceste şcoli pentru EFE, sub rezerva anonimatului, pentru a garanta securitatea elevilor săi.

Elevii sunt „obligaţi să iubească Rusia”, ceea ce este deosebit de cinic, având în vedere distrugerea pe care armata invadatoare a adus-o în casele lor, afirmă ea.