Infofinanciar > Esential > Roșia Montană: De la trădare de țară, la victorie! De ce ar fi ținut Ciolacu ascunsă informația timp de o lună de zile
Esential

Roșia Montană: De la trădare de țară, la victorie! De ce ar fi ținut Ciolacu ascunsă informația timp de o lună de zile

Roșia Montană (Sursă foto: Libertatea)
sursă foto: arhiva companiei

Vinei, 8 martie, Tribunalul Internațional de Arbitraj Comercial din Washington anunța pronunțarea unei hotărâri în doarul ce privește zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Prin această decizie, se stabilește faptul că România este exonerată (scutită) de la plata oricăror despăgubiri către compania Gabriel Resources.

Această decizie a Tribunalului este definitivă și executorie. Ajunge să finalizeze un litigiu ce s-a întins peo perioadă de nouă ani. De asemenea, hotărârea vine acum și impune ca părțile reclamante să suporte costurile de arbitraj ale României.

Roșia Montană – de la trădare de țară, la victorie

În acest caz, Caz Roșia Montană, decizia Tribunului a picat ca un trăsnet, scrie Evenimentul Zilei. Încă cu o lună înainte începuseră să se vehiculeze sumele imense de bani ce ar fi urmat să fie achitate pe post de despăgubire. Numai că s-a întâmplat exact pe dos. După această decizie, România ajunge să fie compensată cu suma de 1.437.574,01 dolari. Sumă la care se adaugă dobândă, pentru cheltuielile arbitrale.

În plus, țara noastră va mai primi și despăgubiri pentru costurile de judecată. Iar de data aceasta este vorba de valoarea de 1.154.774,34 euro și 928.641,70 dolari americani, plus dobândă. „Un caz care trece de la trădare la victorie. Ce au urmărit politicienii care au pedalat pe ipoteza despăgubirilor de miliarde?”, mai notează Evenimentul Zilei.

Chiar și așa, asursa mai sus menționat menționează faptul că ar exista câteva ipoteze. Se specifică întâi faptul că prim-ministrul Marcel Ciolacu a exprimat pe rețelele sociale satisfacția față de rezultatul procesului legat de Roșia Montană. Liderul Guvernului este mulțumit de eforturile României efectuate în lupta împotriva nedreptăților care ar fi afectat populația țării. Premierul Ciolacu a ținut, astfel, să mulțumească echipei de avocați pentru profesionalismul și dedicarea lor.

Minciuni politice

Mai departe, sursa citată amintește de o informație provenită pe surse din partea politicului. Se mențiionează faptul că se știa la București despre această decizie chiar cu câteva săptămâni în urmă. Dar chiar și așa, s-a început un joc al declarațiilor pe această temă cu privire la trădare.

Spre exemplu, doar cu câteva zile înainte de anunțarea deciziei, Ciolacu declara la Antena 3: „În primul rând miliardul din vaccinuri am discutat și în Coaliție, și cu ministrul de Finanțe… să vedem. Mă întorc: asta au făcut când au fost (la conducerea țării – n.r.)! Oamenii sunt niște amatori. Cum să cumperi vaccinuri pe care nu le-am fi folosit niciodată nici dacă ne vaccinam fiecare de 10 ori. E ceva ilogic. E ceva… undeva e o suspiciune.

Vreți să știți cu Roșia Montană? De ce a apărut Roșia Montană? Ca să apară un partid politic. Uniți Salvăm Roșia Montană. Acea manifestare „Uniți Salvăm Roșia Montană” într-o lună de zile s-a transformat în Piața Victoriei în „Uniți Salvăm România”, în USR, unde era lider domnul Cioloș.

Domnul Cioloș când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni de prim-ministru, toată lumea aștepta ca domnul Cioloș să plece acasă. Nu! Domnul Cioloș făcea ședință cu ministrul Culturii și trimitea Roșia Montană să intre în UNESCO. Este clar că a fost ceva la mijloc. Să vină să dea explicații!”.

Între Roșia Montană și adevăr

„De unde le-a venit această strategie, de a inflama opionia publică, deși știau că verdictul este în favoarea României?”, notează Evenimentul Zilei. Ei bine, conform acelorași surse politice, premierul Marcel Ciolacu ar fi fost informat cu cel puțin o lună înainte de pronunțarea deciziei.

Este vorba, așadar, de mișcare care nu s-ar încadra totuși în definiția standard a unei instanțe judecătorești. Marcel Ciolacu ar fi apelat la manipulare în cazul acestei informații în scopuri electorale. Acesta ar fi dorit să generze o anume stare de agitație în România. Însă strategia s-ar fi dovedit a fi greșită. „Pentru că opinia publică va înțelege că Cioloș & Co. au învins!”, informează EVZ.

Țara noastră va beneficia, astfel, de o conjunctură avantajoasă, asta având în vedere erorile tehnice comise de guvernaele de după. Ar „aproape un miracol” că echipa de avocați ce reprezenta România a reușit să învingă echipa de avocați de elită angajată de RMGC.

„BRK, o importantă firmă de brokeraj din Cluj-Napoca, a dezvăluit că deținea peste 1 milion de acțiuni ale companiei canadiene Gabriel Resources. Chiar înainte ca România să fie informată oficial despre rezultatul litigiului de la Roșia Montană, anticipându-se că țara ar putea fi obligată să achite despăgubiri semnificative”, scrie Liviu Alexa, un jurnalist din Cluj Napoca.

Șmecherii de patroni

EVZ a intrat în posesia unor informații exclusive ce specifică faptul că o altă firmă de brokeraj, Swiss Capital, avea acțiuni de peste 20 milioane de dolari la RMGC. „Patronii beau șampanie de-o săptămână în așteptarea verdictului”, scrie sursa citată. Astfel, în urma declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească destul de mult pe Bursa din Toronto.

În acest fel, prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie. În acea zi s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. Ceea ce înseamnă de aproape 20 de ori mai mult față de data de 31 ianuarie, adică acel moment când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni.

Iar anunțurile lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloș, Victor Ponta, au dus, de asemenea, la creșterea acțiunile RMGC cu până la 217,57 milioane dolari. „Cu atât a crescut valoarea acțiunilor Gabriel Resources Ltd. în ultimele 18 zile. Asta timp în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat în repetate rânduri că România a pierdut procesul în dosarul Roșia Montană”, mai scrie evz.ro.