Infofinanciar > Info > Românii vor primi 300 de lei cadou de Paște! Tichetele sunt destinate unei anumite categorii de persoane
Info

Românii vor primi 300 de lei cadou de Paște! Tichetele sunt destinate unei anumite categorii de persoane

Bani
Sursă foto: Capital

Potrivit Legii Fiscale, mai mulți angajați din România vor primi în acest an tichete cadou de Paște în valoare de 300 de lei. Aceste tichete sunt tichete valorice oferite uneori angajaților pentru cheltuieli sociale, iar companiile nu vor plăti taxe la ANAF pentru aceste cadouri.

Angajatorii trebuie să plătească însă impozit pentru sumele acordate dacă acestea sunt mai mari de 300 de lei.

În ce situații primesc angajații tichete cadou

Este important de menționat că acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajații proprii este interzisă conform legii nr. 165/2018, astfel:

-cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

-cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

-cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Conform ANAF, în situația descrisă mai sus, acele venituri nu se vor lua în considerare la calcularea contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM). Cu toate acestea, orice sumă care depășește limita maximă de 300 de lei va fi considerată venit impozabil din salarii și va fi supusă impozitului pe venit din salarii și contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).

Cum vor fi zilele libere de Paște

În România, fiecare an aduce cu sine câteva zile libere de la stat, iar de Paște, angajații români vor avea parte de o minivacanță. În anul 2023, aceștia vor beneficia de trei zile libere pentru Paște, respectiv pe 14 aprilie (Vinerea Mare), 16 aprilie (prima zi de Paște) și 17 aprilie (a doua zi de Paște).

Aceasta nu este singura minivacanță de care se vor bucura românii în acest an. Potrivit calendarului sărbătorilor legale din 2023, aceștia vor avea la dispoziție 15 zile libere, din care 12 vor fi în cursul săptămânii.

Paștele este una dintre cele două sărbători importante ale anului, însă, spre deosebire de Crăciun, nu are o dată fixă. Data Paștelui este influențată de echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și de luna plină. Deoarece luna plină variază, data Paștelui variază și ea. Cu toate acestea, încă din secolul IV, s-a decis ca Paștele să fie mereu sărbătorit duminica.

În anul 2023, Paștele Ortodox și Paștele Catolic vor fi celebrate la o săptămână distanță. Astfel, Paștele Ortodox va avea loc în data de 16 aprilie, iar Paștele Catolic în data de 9 aprilie.

Pentru anul şcolar 2022-2023, autoritățile au decis să stabilească vacanța de primăvară astfel încât să includă atât Paştele Catolic, cât și Paştele Ortodox. Conform acestor planuri, vacanța de primăvară ar urma să înceapă în data de vineri, 7 aprilie 2023, și să se încheie marți, 18 aprilie 2023. Astfel, elevii ar avea aproximativ 12 zile libere. Este important de menționat faptul că în prima și a doua zi de Paște, românii au deja zile libere, iar începând din 2018, și Vinerea Mare este considerată zi liberă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.