Infofinanciar > Info > Românii vor călători mai ușor. Ce schimbări sunt la pașapoarte
Info

Românii vor călători mai ușor. Ce schimbări sunt la pașapoarte

aeroport wired.com
Credit imagine: wired.com

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că va deveni mai ușor pentru români să se programeze pentru pașaport. Folosind o nouă platformă, cei care doresc să călătorească se pot programa începând cu ziua curentă și până la cu 90 de zile calendaristice în avans.

Alți pași făcuți în direcția digitalizării includ implementarea unei platforme intuitive pentru ca românii să-și poată introduce datele personale în siguranță, precum și notificări primite pe adresa de e-mail. În acest mod, utilizatorii platformei vor ști întotdeauna când sunt așteptați pentru a-și ridica pașaportul sau a întreprinde alte acțiuni, mai reiese din comunicatul transmis de MAI.

Declarația dată de Ministerul Afacerilor Interne

Organizația guvernamentală a transmis un comunicat de presă, prin care informează publicul de cele mai recente eforturi de digitalizare. De asemenea, Ministerul condus de Lucian Bode a anunțat că modificările vor intra în vigoare începând din data de 20 martie.

„Începând de luni, 20 martie a.c., cetățenii vor avea la dispoziție un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Spre deosebire de platforma folosită în prezent, noul serviciu va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.

Cetățenii vor avea la dispoziție o interfață grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranță a datelor de identificare, precum și noi facilități, printre care notificarea prin e-mail”, a transmis instituția publică într-un comunicat preluat de antena3.ro.

Planul lui Lucian Bode

În afara comunicatului, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut mai multe declarații pe marginea noii inițiative de digitalizare.

„Așa cum știți deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice ușor de folosit, rapide și de înaltă calitate.

Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a declarat acesta. Astfel, schimbarea pe care o vor resimți cei care doresc să-și facă un pașaport se va extinde, cel mai probabil, și la alte structuri ale Ministerului. În acest fel, serviciile publice pe care românii le solicită vor fi centralizate și vor deveni mai accesibile.

Ministerul de Interne a intrat în anul 2023 marcat de controverse. Motivul pentru acest lucru este posibilul plagiat comis de liderul său, Lucian Bode, care a avut loc cu girul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acuzele de plagiat urmează să fie discutate și în instanță.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.