Infofinanciar > Info > Românii care trăiesc în străinătate vor vota prin corespondență
Info

Românii care trăiesc în străinătate vor vota prin corespondență

Vot-sursa-foto-unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Românii care trăiesc în străinătate ar putea să aibă oportunitatea să voteze prin corespondență în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, conform unei propuneri legislative în curs de dezbatere în Senat.

Inițiativa urmărește adaptarea legii electorale pentru a extinde votul prin corespondență, asemănător altor scrutinuri precum parlamentarele sau prezidențialele.

Românii care trăiesc în străinătate ar putea să aibă oportunitatea să voteze

Astfel, românii stabiliți în afara țării ar putea avea oportunitatea să își exprime opțiunile politice fără a fi necesară prezența fizică la secțiile de votare. Propunerea de modificare a legislației are scopul de a facilita participarea civică a românilor din diaspora. Le asigură un mijloc comod și eficient pentru a-și exercita dreptul democratic de vot în alegerile pentru Parlamentul European.

Această propunere este încă în proces de dezbatere și nu a devenit lege până în acest moment. Cu toate acestea, indică o îmbunătățire în sprijinirea implicării cetățenilor români din străinătate în procesul electoral.

Un proiect legislativ în prezent supus dezbaterii în cadrul Senatului are ca obiectiv modificarea a două legi fundamentale. Acest demers se concentrează asupra modificărilor aduse Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European și Legii nr. 288/2015 referitoare la votul prin corespondență.

Modificările propuse au scopul de a extinde dreptul de vot prin corespondență pentru românii care trăiesc în străinătate și în ceea ce privește alegerile europarlamentare. Prin amendament la Legea 288/2015 se include votul prin corespondență pentru Parlamentul European, alături de alte alegeri importante.

Modificări nu au fost încă adoptate se află în etapa de dezbatere și evaluare

Această propunere subliniază o abordare concretă și unitară în extinderea votului prin corespondență pentru diaspora, asigurând participare practică la scrutine variate. Este important să menționăm că aceste modificări nu au fost încă adoptate, se află în etapa de dezbatere și evaluare.

Legii 33/2007 i se aduc mai multe modificări și completări, pentru a detalia votul prin corespondență în cazul alegerilor europarlamentare. Din 1 ianuarie a anului cu alegeri europarlamentare, până la maxim 15 zile de la debutul perioadei electorale, cetățenii se pot înregistra ca alegători în străinătate.

Această înregistrare se poate efectua prin intermediul unui formular online, pus la dispoziție pe website-ul Autorității Electorale Permanente. În cadrul acestui formular, persoana interesată va furniza informații precum numele, prenumele, CNP, localitatea și statul în care dorește să își exercite votul.

Pentru a completa înregistrarea, solicitantul va trebui să atașeze o copie scanată sau o fotografie a actului său de identitate. Acest document are rolul de a confirma identitatea sa și de a asigura integritatea procesului electoral.

Prin aceste măsuri, se facilitează participarea cetățenilor români aflați în străinătate la procesul electoral pentru Parlamentul European. Această procedură este disponibilă într-un interval bine definit, în care alegătorii pot să-și manifeste opțiunea și să se înregistreze corespunzător, conform ziarulromanesc.de.