Infofinanciar > Info > Românii şi-ar putea primi înapoi banii plătiţi la pensii! Fiscul sare în ajutorul seniorilor
Info

Românii şi-ar putea primi înapoi banii plătiţi la pensii! Fiscul sare în ajutorul seniorilor

Pensiile, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

În acest proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, se vorbește despre cei care au ajuns la vârsta de pensionare, au plătit bani la pensie de-a lungul timpului, dar nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare. 

Românii ajunşi la vârsta de pensionare şi-ar putea primi înapoi banii plătiţi la pensii, în anumite situaţii. În aceeași măsură și banii în situația decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare banii plătiți pentru pensie vor putea fi restituiți , caz în care sumele vor putea fi transferate către urmașii săi legali, după cum apare într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, scriu cei de la Antena3.

Ce prevede proiectul 

Proiectul legislativ prevdee „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”. Se propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

 când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;

  în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. 

Potrivit proiectului aflat la Senat, suma de bani ce va trebui restituită românilor va fi actualizată cu rata inflației.

Bani restituiți de Fisc

Banii vor fi restituiţi prin agențiile județene ale Fiscului, însă, pentru a se putea aplica acest proiect de lege el trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

„Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)”, spun inițiatorii măsurii.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român. Pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.