Infofinanciar > Info > Românii salvează 5.000 de lei. De ce boală se pot trata gratuit
Info

Românii salvează 5.000 de lei. De ce boală se pot trata gratuit

Depresie, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Românii pot beneficia de tratament gratuit pentru așa-zisa „boală a secolului”, dar există anumite condiții. Mulți dintre aceștia nu au idee despre acest ajutor de care dispun.

După o lungă perioadă de vreme, după ce subiectul era supus unor prejudecăți, tabu-uri și stigmă, acesta a ajuns popular în rândul românilor. Tot mai mulți devin interesați de modalități prin care pot beneficia de psihoterapie gratuită.

Psihologul în România

Este posibil și în România, chiar dacă oamenii nu sunt pe deplin informați. În țara noastră, poți obține ședințe gratuite la psiholog cu doar câteva hârtii care încep de la o vizită la medicul de familie.

Specialiștii afirmă că numărul oamenilor care suferă de depresie este în continuă creștere. Pașii care trebuie urmați sunt foarte simpli.

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății au numit depresia „boala secolului” pentru că s-a răspândit ca o molimă și afectează din ce în ce mai mulți oameni, indiferent de vârstă sau sex.

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori cât populația României.

În orașul Constanţa s-a inițiat un program cu ajutorul căruia oamenii pot beneficia de vouchere de 3.000 de lei pentru a trata gratuit depresia.

În ziua de azi, generațiile de tineri vorbesc tot mai deschis despre psihoterapie și probleme psihice, o soluție pe care o consideră necesară nu numai în cazuri grave. În realitate, foarte mulți oameni au nevoie de psihoterapie, mai ales în aceste contexte dificile prin care am trecut și trecem (pandemie, criză economică, război).

Un om poate ajunge din mai multe motive la psihoterapie: de la probleme cum ar fi anxietatea, tulburarea bipolară, depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă , alcoolismul și alte adicții, până la probleme care nu sunt evidente, dar care, totuși, îți îngreunează viața.

Prețul unei ședințe

Ședințele de psihoterapie reprezintă una dintre cele mai bune investiții. Însă nu toată lumea își poate permite să plătească un psiholog.

Prețul pentru o asemenea ședință la psihoterapeut se află undeva între 100 și 300 de lei, dar poate fi și 450 de lei, în funcție de experiența și studiile psihoterapeutului.

Pentru că rezultatele se văd, în timp, după multe ședințe de terapie, chiar și cele mai mici tarife pot cauza probleme oamenilor.

Printr-un calcul efectuat, un român care trebuie să meargă jumătate de an la terapie, însemnând aproximativ 25 de ședințe, costul mediu fiind 200 de lei, totalul ar însemna o sumă de 5.000 de lei.

Cum să te tratezi gratuit

„În reglementările legislative, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa de Sănătate.

A fi furnizor de servicii conexe presupune că decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie.

Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”, afirmă Maria Dumitru, psiholog clinician la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Dumitru declară că cei mai mulți dintre clienții ei sunt oameni care nu plătesc ședințele de psihoterapie, pentru că sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate.

Practic, românii pot să beneficieze de ședințe la psiholog gratuite, dacă au asigurare de sănătate.

Potrivit informațiilor din Contractul-cadru validat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018, ședințele de psihoterapie sunt considerate, pe lângă cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.

Pași de urmat

Nu este suficient să mergi la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală pentru a motiva psihoterapia. Numai un medic de specialitate îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe la psiholog.

„Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie.

De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate.

Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate, precum psihiatru, neurolog etc., iar acesta decontează ulterior către psiholog”, comunică Maria Dumitru.

Un medic psihiatru poate colabora cu mai mulți psihologi cărora să le trimită pacienți, dar și invers, psihologul poate cunoaște mai mulți medici cărora să le trimită pacienți.

Medicii cu specialități diferite nu pot recomanda pacienților săi, prin scrisoare medicală, să facă ședințe de psihoterapie care să fie ulterior plătite de stat.

Așadar, pașii sunt următorii: vizita la doctorul de familie care să acorde trimiterea la medicul psihiatru și, apoi, ședințe la psiholog.

Psiholog de la CNAS

Dacă urmărești decontarea ședințelor de psihoterapie, va trebui să te lași pe mâna doctorului. Nu îți poți alege singur psihologul, în cazul în care vrei să fie gratuit, ci trebuie să mergi la cel cu care a semnat contract psihiatrul.

„Eu pot să iau un pacient de la un psihiatru cu care eu am contract. Dacă mie îmi vine un client de la un alt medic, cu care eu nu am contract, cu scrisoare medicală pentru evaluare psihologică sau pentru consiliere sau pentru psihoterapie individuală sau de grup, nu am cum să-l iau în terapie, pentru că nu pot să decontez ședințele”, a precizat psihologul Maria Dumitru, conform smartliving.ro.

Perioada terapiei e stabilită de psihoterapeut în funcție de gravitatea situației, potrivit antena3.ro.