Infofinanciar > Info > Românii, printre cei mai mari plătitori de taxe din UE. Șase luni pe an muncim pentru stat
Info

Românii, printre cei mai mari plătitori de taxe din UE. Șase luni pe an muncim pentru stat

taxe; stantax.fr
FOTO: stantax. fr

Românii activi pe piața muncii muncesc jumătate din an doar pentru a-și achita obligațiile fiscale către stat. Povara dărilor este ridicată de pe umerii românilor începând cu data de 19 iunie. Anterior zilei respective veniturile salariale ajung în conturile statului fie sub forma de cotizații la sistemul public de sănătate fie sub forma taxeleor și impozitelor.

Această situație este întâlnită și în alte state occidentale, însă, taxele și impozitele raportate la nivelul salarial sunt ceva mai mici. Grila de salarizare din România este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Șase luni din an muncim pentru stat

Concret dintr-o 100 de lei, după ce s-au plătit toate impozitele, taxe locale sau TVA-ul, mai rămânem în buzunare cu 53 de lei.

„ Dacă ar fi să plătim exclusiv cele mai importante taxe şi impozite, cum ar fi taxele locale, impozitul pe venit ori TVA-ul, pentru un an de zile, fără alte cheltuieli, am achita datoria abia în luna iunie. Astfel, din 100 de lei câştigaţi, doar 53 de lei rămân în buzunarele românilor”, potrivit Antena 3 CNN.

Analistul economic Adrian Negrescu este de părere că statul român este incapabil să elaboreze un plan de relansare economică, iar în lipsa unor măsuri economice crește taxele, ceea ce se traduce printr-o presiune suplimentară pe contribuabilii români.

„Peste 60% din ceea ce câștigăm înseamnă taxe, impozite sau TVA, astfel încât, din păcate, muncim mai mult pentru stat decât pentru noi. Din păcate, pe măsură ce taxele cresc, oamenii se adâncesc în sărăcie, iar această consecință se va traduce, într-o recesiune puternică, pe care este posibil să o urmăm în următorii doi sau trei ani”, a explicat Adrian Negrescu.

Inventivi la capitolul taxe

Afirmația lui Negrescu este confirmată și de portalul economedia care subliniază faptul că românii încasează al doilea cel mai mic salariu din UE, 14.397 euro anual.

„Un român încasează al doilea cel mai mic salariu anual din UE, de 14.397 euro (față de 13.381 euro, anul trecut) şi este taxat cu 46,3% din acest venit, ceea ce îi lasă al doilea cel mai mic venit disponibil, în sumă absolută, de 7.729 euro (față de 7.183 euro, anul trecut)”.

Cât despre puterea de colectare a statului român și la acest capitol ne aflăm la coada clasamentului, dar compensăm la capitolul inventivitate, de exemplu în acest an a fost introdus impozitul pe bacșiș.

Ziua libertății fiscale este un concept dezvoltat de omul de afaceri Dallas Hostetler în 1948 și ilustrează rata medie de impozitare. Altfel spus, este un instrument de măsurare a poverii fiscale asupra gospodăriilor și are ca scop măsurarea gradului de libertate a indivizilor în fața autorităților publice. Are la bază axioma potrivit căreia cheltuielile publice, prin natura lor, nu sunt liber consimțite.