Infofinanciar > Info > Românii pot schimba furnizorul de energie într-o singură zi. Informațiile importante privind facturile la curent
Info

Românii pot schimba furnizorul de energie într-o singură zi. Informațiile importante privind facturile la curent

agenția națională de reglementare a domeniului energiei - anre - economica.net
FOTO: economica.net

Utilizatorii casnici nemulțumiți de serviciile furnizorului de energie se pot îndrepta spre o altă companie fără a mai fi nevoiți să se deplaseze la sediul societății. Pot face acest în lucru în mai puțin de 24 de ore.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie), a explicat cum poate fi inițiată această procedură din confortul căminului.

Furnizorul de energie poate fi schimbat în mai puține de 24 de ore

Românii care doresc să-și schimbe furnizorul de energie o pot face de acasă fără a se mai deplasa la sediul companiei. În acest sens ANRE a lansat un nou serviciu disponibil pe site-ul posf.ro, în josul paginii în partea din dreapta a monitorului puteți adresa orice întrebarea robotului Eva, care de altfel, vă poate îndruma spre soluționarea problemei pe care o aveți.

Serviciul on-line de schimbarea furnizorului face parte dintr-o directivă europeană care prevede ca din 2026 statele membre să pună la dispoziția clienților posibilitatea de a-și modifica furnizorul de energie în 24 de ore. Totodată, robotul Eva a fost creat pentru a clarifica toate aspectele ce țin de partea tehnică, dat fiind faptul că autoritățile au identificat s o serie de întrebări repetitive. Soluționarea acestora încărca inutil personalul ANRE.

„ Platforma POSF, platforma online de schimbare a furnizorului, a fost creată tocmai pentru a simplifica procesul de schimbare a furnizorului. De altfel, într-o directivă europeană există o prevedere care spune că, începând cu 2026, toate statele membre trebuie să asigure schimbarea furnizorului în 24 de ore.

Acesta a fost motivul pentru care am creat această platformă care deja este folosită de către distribuitori și de furnizori pentru partea tehnică a contractării și schimbării furnizorului.

Deocamdată, clienții, consumatorii pot să-și facă cont pe această platformă, să-și identifice locurile de consum și contractele. Am creat acest robot pentru că am văzut că sunt destul de multe întrebări legate de partea aceasta tehnică și multe întrebări repetitive și am zis să eliminăm încărcarea personalului ANRE cu aceste răspunsuri. La foarte multe dintre aceste răspunsuri, acest robot Eva poate să răspundă şi să ajute”, a explicat Zoltan nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Robotul Eva răspunde la orice întrebare

De asemnea, pe site-ul amintit, posf.ro se poate solicita o analiză a prețurilor practicate de marii jucători din piața energie, se mai pot solicita informații despre drepturile pe care le au clienții sau obligațiile furnizorilor. Deși, spune Nagy, robotul încă are anumite hibe, în privința detaliilor despre schimbarea furnizorului, drepturile clienților sau obligațiile furnizorilor, Eva va răspunde negreșit.

„El oferă foarte multe informații cu privire la drepturile clienților, procesul de schimbare al furnizorului, despre oferte, tot aici sunt încadrate și cele două platforme de comparatoare de oferte care erau pe site-ul Autorității. Și despre aceste comparatoare poate să ofere foarte multe informații, despre drepturile consumatorilor, obligațiile furnizorilor. Sunt opțiuni simple care se pot alege din meniul oferit de acest robot Eva, doar apăsând cifra corespunzătoare.

Nu garantăm că în acest moment va răspunde corect la absolut toate întrebările, dar garantat la întrebările legate de schimbarea furnizorului, drepturile clienților, obligațiile furnizorilor, contractare, are răspunsurile corecte”, a adăugat Zolta Nagy-Bebe, citat de antena3.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.