Infofinanciar > Info > Românii pot beneficia de încă o vacanță! Exista posibilitatea de creare a unei punți între Ziua Copilului și Rusalii
Info

Românii pot beneficia de încă o vacanță! Exista posibilitatea de creare a unei punți între Ziua Copilului și Rusalii

zile-libere sursă foto: capital.ro
sursă foto: capital.ro

În acest moment în țara noastră, toți angajații, fie bugetari sau din domeniul privat, beneficiază de 15 zile libere de la guvern. Existența altor zile libere în an, înafară de sărbătorile legale, trebuie să fie anunțată în primele două săptămâni ale anului, astfel încât companiile și angajații să își planifice programul ca atare. 

Însă în următoarea perioadă, atât elevii cât și bugetarii beneficiază de o minivacanță, după ce Guvernul a făcut hotărârea de a se face punte între data de 1 iunie, Ziua Copilului, și data de 4 și 5 iunie, Rusaliile. 

Astfel, aceste categorii de angajați ar urma să aibă o perioadă liberă de cinci zile între aceste sărbători legale. 

Decizia a fost luată din decembrie 

Guvernul a făcut această decizie din luna decembrie a anului 2022, astfel ziua vineri, 2 iunie, devenind liberă pentru cadrele didactice, elevi și angajații din domeniul public. Ziua de 2 iunie a devenit zi liberă deoarece se situează între două zile libere de la guvern, iar conform Codului Muncii, în zilele de acest fel nu se lucrează. 

De la jumătatea lunii iunie, elevii vor beneficia, de asemenea, și de vacanța de vară, pe care majoritatea copiilor o așteaptă cu nerăbdare. 

În restul anului, vom mai avea 6 zile libere legale, următoarele fiind cele din iunie, pe data de 1, Ziua Copilului, și pe 4 și 5, Rusaliile. Mai apoi în luna iulie, nu vom beneficia de zile libere de la Guvern, dar în august vom avea o zi liberă, și anume data de 15 august, care pică într-o zi de marți, de Adormirea Maicii Domnului.  

Mai apoi, în septembrie și octombrie nu vor mai fi alte zile libere, însă în noiembrie este liberă de la Guvern ziua de joi, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și ziua de vineri, 1 decembrie, va fi de asemenea liberă de la Guvern. 

Ultimele zile libere din an sunt zilele de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie, care anul acesta pică în zile de luni și marți. 

Cine poate beneficia de zile libere plătite 

În afară de cele 15 zile libere de la Guvern, angajații mai au dreptul și la un anumit număr de zile libere anual, fie că sunt plătite sau sunt considerate concediu fără plată. 

Potrivit Codului Muncii, fiecare angajator are obligația de a asigura angajaților un minimum de 20 de zile de concediu. De regulă, majoritatea angajatorilor au stabilit un număr de 21 de zile de concediu, însă există și alte companii care asigura mai multe zile de concediu de odihnă pentru angajații lor. 

Angajații din mediul privat ar putea însă pierde acest minim de 20 de zile de concediu de odihnă. Acest lucru se poate întâmpla deoarece un grup de parlamentari au propus eliminarea celor 15 zile libere plătite de stat. 

Parlamentarii pregătesc schimbări în ceea ce privește zilele libere pe care românii, care lucrează în mediul privat, le vor avea. Motivul ar fi acela că ar exista antreprenori privați care s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante, potrivit România TV.

Așa că, un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere sau compensarea lor cu deduceri sau facilități fiscale. Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.