Infofinanciar > Info > Românii pierd bani grei la pensie! Ce se întâmplă dacă nu ai avut tot salariul trecut pe cartea de muncă
Info

Românii pierd bani grei la pensie! Ce se întâmplă dacă nu ai avut tot salariul trecut pe cartea de muncă

bani ajutor de la stat fonduri (sursă foto: antena3.ro)
Credit imagine: antena3.ro

Mulți români sunt în situația de a primi salariul minim pe economie pe cartea de muncă, primind bani în plus „pe sub mână”. În afara faptului că această practică a angajatorului nu este legală, salariatul ar putea să aibă o surpriză foarte neplăcută atunci când iese la pensie.

Astfel, cineva care a cotizat cu salariul minim pe economie, care în prezent este de 3.000 de lei brut și 1.900 de lei net, va primi și o pensie minimă, care adesea nu este îndeajuns pentru nevoile de zi cu zi. Mai precis, un astfel de pensionar, care a cotizat timp de 35 de ani cu minimul pe economie, ar fi eligibil pentru o pensie de aproximativ 1.260 lei.

Situația nu este excelentă nici „la case mai mari”

Conform unor calcule, un român ar trebui să câștige cel puțin 8.000 de lei brut, adică 4.700 lei ca salariu net, pentru a primi la pensionare suma lunară de 2.500 lei. De asemenea, Casa Națională de Pensii Publice a publicat un comunicat prin care a transmis modul în care se calculează punctajul unui salariat român, în vederea calculării pensiei.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, se arată în acest comunicat, citat de Antena 3 CNN.

Ce trebuie să știi despre pensionare

Stagiul obligatoriu de cotizare este de 35 de ani. Te poți pensiona anticipat din momentul completării stagiului, însă cu o anumită penalizare, dacă nu ai rămas în câmpul muncii până la vârsta de pensionare. În prezent, aceasta este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă treptat, ea va fi de 65 de ani și pentru salariate. Românii trebuie de asemenea să știe că pot solicita recalcularea pensiei în cazul în care au lucrat și după ce au depășit vârsta de retragere din meserie.

Este posibil să soliciți o recalculare după fiecare stagiu de minimum 12 luni. Acest lucru este posibil pentru absolut toți românii care se regăsesc în situația de a fi lucrat după vârsta de pensionare. Pentru a ști exact la ce vârstă vă puteți pensiona, recomandarea noastră este să accesați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.