Infofinanciar > Info > Românii își golesc buzunarele la cumpărături! Cât a ajuns să coste acest aliment „de lux”
Info

Românii își golesc buzunarele la cumpărături! Cât a ajuns să coste acest aliment „de lux”

cosul de cumparaturi libertatea.ro
Sursă foto: libertatea.ro

Chiar dacă la acest moment este în vigoare ordonanța emisă de către Guvern care scade prețul la o categorie de alimente de bază, românii plătesc în continuare prețuri astronomice în lanțurile mari de magazine pentru anumite produse alimentare, care în teorie ar trebui să fie mai ieftine. 

În teorie, începând de la data de 1 august a anului curent prețurile pentru paisprezece produse alimentare de bază au scăzut, însă în practică, prețurile au rămas extrem de mari, și clienții se confruntă cu neplăceri și sunt nevoiți să lase în magazine mai mult decât au plănuit când au plecat de acasă, sau chiar să renunțe la anumite alimente pentru a se încadra în buget. 

Acest lucru se întâmplă și în lanțul de magazine Kaufland, unde în loc să scadă, prețul pentru mușchiulețul de porc a crescut semnificativ în ultima perioadă, deși se află pe lista de alimente ale căror prețuri ar fi trebuit reduse pentru o perioadă de trei luni. 

Alimentele de , devenite lux din cauza prețurilor 

Românii cu salarii mici așteptau cu nerăbdare scăderile de prețuri pentru alimentele de bază, care au intrat în vigoare de la începutul acestei luni, și se așteptau că ar urma să achite o sumă mai mică pentru un coș de cumpărături.  

Cu toate acestea, costul minim de trai s-a majorat în ultima perioadă, iar deși unele alimente s-au ieftinit, altele s-au scumpit exponențial, ajungând ca un cetățean să fie nevoit să achite aceeași suma ca până acum la cumpărături, sau chiar mai mult. 

Cel mai bun exemplu pentru un astfel de produs devenit brusc din un aliment de bază, unul de lux este mușchiulețul de porc. În lanțul de hypermarketuri Kaufland, o bucată de carne de 1 kilogram a ajuns să golească portofelele românilor chiar și cu 42 de lei. 

Ordonanța de Urgență face mai mult rău decât bine 

Adaosul comercial pentru paisprezece categorii de produse alimentare, categorisite ca alimente de bază a fost plafonat de la începutul lunii pentru o perioadă preliminară de trei luni, însă costul final pentru un coș de cumpărături a rămas la fel. Chiar dacă aceste produse sunt acum mai ieftine, celelalte produse din marile magazine au devenit mai scumpe, și acest lucru duce ca bonul să indice o sumă asemănătoare cu cea pe care o cheltuia un român obișnuit înainte de intrarea în vigoare a acestei ordonanțe. 

Iar la doar câteva zile după aplicarea acestei ordonanțe care obliga comercianții să plafoneze adaosul comercial pentru anumite produse, șeful Executivului Marcel Ciolacu a declarat că în magazinele mari deja se pot observa micșorări de prețuri chiar și de 35 sau chiar 50%, potrivit Daily Business.

Pe lista întocmită de guvern în ceea ce privește produsele pentru care a fost plafonat adaosul comercial se regăsește pâinea albă simplă, dar și produse lactate precum lapte de vacă, telemea de vacă și iaurt din lapte de vacă, produse animale precum carnea proaspătă de pui și carnea proaspătă de porc, ingrediente esențiale în gospodărie precum făina alba de grâu, mălaiul, ouăle de găină, uleiul de floarea soarelui și zahărul alb tos, dar și fructe și legume proaspete.